БиХНајновије

Очекује се пораст цијене пшенице и брашна

За очекивати је да у наредном периоду дође до скока цијена пшенице, а самим тим се очекују више цијене брашна, истичу млинари, али и пољопривредници из БиХ.

Раденко Пелемиш, предсједник Удружења млинара и пекара регије Бијељина, каже да је у претходном периоду забиљежен скок цијене пшенице те да се и у наредном очекује исти тренд.

“Уколико то поскупљење не буде драстично, пекари не би требало да подижу цијене својих производа”, казао је Пелемиш.

Према његовим ријечима, у посљедње вријеме дошло је и до поскупљења горива и то је сигурно утицало на саму производњу.

“Уколико не буде превелики раст цијене пшенице, ми ћемо покушати да задржимо исте цијене пекарских производа, али ако не – мораћемо да их коригујемо”, казао је Пелемиш и додао да и пекари морају радити рентабилно те да не могу да послују у минису.

Зоран Кос, предсједник Удружења млинара РС, казао је да је цијена брашна у задње вријеме порасла од два до четири фенинга по килограму.

“Уколико дође до раста цијена пшенице, сигурно је да ће и брашна да поскупи, мада се с овим садашњим цијенама пшенице не може очекивати да дође до поскупљења брашна”, казао је Кос.

Да је забиљежено поскупљење пшенице, истиче и Стојан Маринковић, предсједник Савеза пољопривредних произвођача РС, који каже да су у претходном периоду примјетне веће цијене те да је она сада 40 фенинга по килограму.

Да је очекивати веће цијене пшенице и у Федерацији БиХ, сматра и Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, који каже да су прогнозе такве да је питање дана када ће бити забиљежен раст.

“Наравно да ће цијена пшеница порасти, а самим тим очекујемо и поскупљење брашна. Ми сву нашу пшеницу извеземо за неке мале паре и онда се бавимо увозом”, каже Бићо.

Према његовим ријечима, у ФБиХ врећа брашна од 25 кг кошта од 15 до 25 КМ, зависно од произвођача и типа брашна.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења потрошача “Дон” Приједор, каже да је чим је дошло до поскупљења горива било за очекивати и веће цијене осталих основних животних намирница.

“Свако поскупљење је огроман удар на џеп потрошача, а посебно зато што смо свјесни да ни пензије, а ни плате нису ишле горе, режије су иначе превисоке, тако да је сигурно један тежак период испред нас”, казала је Марићева.

Додала је да у овој години биљежимо само поскупљења, која се највише односе на потрошаче.

“Сигурно да је поскупљење највећи удар на пензионере, али и на оне људе који ионако тешко живе те да ће свако поскупљење основних животних намирница морати ићи на уштрб нечег другог”, истиче Марићева.

Извор: Независне новине