НајновијеСпортФоча

Отворено писмо ОШК “9. јануар” општини Фоча – незадовољни начином избора најбољих спортиста

Спортски директор Шаховског омладинског клуба «Девети јануар» из Фоче Владимир Шакотић упутио је отворено писмо општинском Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности, начелнику овог одјељења Оливери Елез и Комисији за избор најбољих фочанских спортиста.

Писмо преносимо у цјелини.

Поштовани,

Иако у спорту и шаху дјелујем преко 40 година, до сада нисам имао прилику да се сусретнем са начином проглашења најбољег спортисте једног града, онако како је то урадила Општина Фоча, односно чланови Комисије, формиране од стране Општине да то уради.

Никада у животу нисам видио да се титула спортисте једног града додјељује за резултате постигнуте у области рекреативног спорта, а још мање да се на бази резултата тог појединца цио спортски колектив прогласи најуспјешнијим.

Да не буде забуне – ниједном мишљу нити словом не желим да потцијеним резултате момка који је освојио признање, већ озбиљно нападам и осуђујем оне који су нам са овог проглашења поручили: ФОЧА НЕМА СПОРТИСТЕ У ОБЛАСТИ ТАКМИЧАРСКОГ СПОРТА. Има ли их?

Није циљ овог писма протест због појединачних награда (уосталом, тренер из нашег клуба је добио заслужену награду за тренера године и то је довољно), али сте се брутално и, чини ми се, потпуно свјесно, огријешили о Омладински шаховски клуб «9. јануар».

Јавност ћу подсјетити на наше резултате у области ТАКМИЧАРСКОГ шаха:

– побједници сениорске Прве лиге Републике Српске и пласман у Премијер лигу БиХ,

– побједници омладинске Прве лиге и Купа Републике Српске,

– треће мјесто друге женске екипе у Првој лиги Републике Српске (прва екипа је члан Премијер лиге БиХ),

– екипа са највише медаља између 15 екипа учесница Кадетског и омладинског првенства БиХ.

Титула најуспејшнијег спортског колектива додијељена је клубу због резултата једног такмичара у области рекреативног спорта. Каква увреда за наших 60 чланова и стотине сати напорног рада и такмичења током цијеле године.

Поштована г. Елез, отворено и директно Вас питам:

– смета ли Вам то што наш клуб носи име «9. јануар»?

– сметају ли Вам можда ентузијасти из Вашег града, који руководе и Шаховским савезом Републике Српске, а који у години када нам Општина додјељује безначајних 1.000 КМ, на својим плећима носе комплетно финансирање нашег клуба?

– да ли нам Ви то, цијењена г. Елез поручујете да нисмо пожељни у Фочи?

Чуо сам да је лично Ваше залагање на комисији било да шах није спорт. Зашто? Не дижемо довољно прашине док играмо? Хоћете ли сутра донијети указ да сликари нису умјетници? Или да виолинисти нису музичари?

Вашим погрешним одлукама послали сте спортистима и свима осталима једну веома лошу поруку. Од Вас очекујемо да грешку сагледате, признате и упутите нам једно људско извињење. Када то видим, повјероваћу да на одговорним мјестима у Општини Фочка сједе одговорни људи, спремни да прије свега поштују законе и вреднују остварене резултате.

ОШК «9. јануар»

Спортски директор

Владимир Шакотић