ДруштвоНајновијеФоча

Освећење Храма Светог Саве 26. новембра, дочек патријарха Порфирија дан раније

Његова светост патријарх српски Порфирије предводиће чин освећења Саборног храма Светог Саве у недјељу, 26. новембра, када се молитвено прославља Свети Јован Златоусти, најављено је из Митрополије дабробосанске.

Патријарха Порфирија у храму Светога Саве дочекаће Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са више архијереја, свештенством, монаштвом и вјерним народом у суботу, 25. новембра, у 16.00 часова када ће бити служен свечани чин доксологије.

Његова светост патријарх српски Порфирије служиће литургију и освештати завјетни светосавски храм са почетком у 9.00 часова, а дочек Његове светости предвиђен је 8.30 часова, наведно је на сајту Митрополије дабробосанске.

Из Митрополије су позвали вјернике да се придруже историјском догађају освештања храма Светог Саве, чија је градња почела прије 17 година.

На празник Покрова Пресвете Богородице у Фочи 2006. године освештани су темељи светосавског храма, највећег православног храма у БиХ, чија површина премашује 1.500 метара квадратних.

Храм, који се гради прилозима вјерника, те средствима из општинског и републичког буџета, покривен је 2012, да би богослужења почела 2013. године.

Иконостас је постављен 2019, а годину потом и подно гријање са мермерним мозаиком.

У протеклој години поплочан је велики плато испред Храма, а упоредо с тим радови су извођени и у унутрашњости цркве.