ДруштвоНајновијеФоча

Општина Фоча тражи нову еколошку дозволу за депонију, погледајте како депонија изгледа

Депонија Бабин поток се налази у близини насеља Рјечица и она је главна депонија за одлагање отпада на територији Општине Фоча. Међутим све могуће дозволе за коришћење ове депоније су истекли 2015. године и она сада представља опасност по грађане који живе у близини, ипак локална власт жели да извади нову еколошку дозволу како би могла несметано да одлаже отпад на ову локацију.

За добијање еколошке дозволе, Општина је уз захтјев приложила доказе за исту и дала их на јавни увид. Увидом у приложени доказ можемо видјети фотографије са депоније из 2004. године и која је при том прекривена снијегом. Поставља се питање да ли је Институт који је радио израду доказа долазио на лице мјеста или су све податке узимали из неког претходног периода као што су фотографије старе 20 година.

Фотографије које су приложене у доказу које су од прије 20 година можете видјети испод.

Депонија данас

Међутим данашње стање на депоније је потпуно другачије што ће показати фотографије испод. Несносни мириси се шире околином, а посебно отежавају живот становницима насеља Рјечица. Пси луталице и мишеви стални су призор на депонији као и сакупљачи секундарних сировина. Самим оком се види да је депонија прешла све своје предвиђене границе. Ипак и поред свега тога власт у Фочи жели и у наредном периоду да користи наведену локацију за одлагање смећа.

Бабин поток, по чијем имену је и депонија добила име, тече ободним каналом око депоније. На приказаним фотографијама локална власт презентује слику од прије 20 година док се на фотографијама у садашњем времену види да је канал затрпан гумама и отпадом који се због пренатрпаности депоније отиска у канал.

На фотографијама од прије 20 година можете видјети помоћни објекат који служи особљу и за одлагање и складиштење опреме, док на фотографијама испод можете видјети данашње стање тог објекта који је напуштен и зарастао са поломљеним прозорима.

Заиста једна свеопште катастрофална ситуација на депонији смећа Бабин поток. Због свега тога је Општина Фоча прије неколико мјесеци добила казну од 6000 КМ јер нема еколошку дозволу.

Мјештани Рјечице забринути

Мјештани Рјечице видно забринути кажу да већ дужи период траже затварање и конзервирање ове депоније због свих негативних утицаја које има на њихов живот. Наводе да је 1994. године дошло до пуцања депоније и да је бујица смећа направила велике материјалне штете и да је тада дошло и до смртног исхода. Страх од понављања 1994. године је оправдан. Препуна депоније непосредно у близини њихових домова представља свакодневну опасност посебно приликом великих падавина.

Након истека посљедње еколошке дозволе 2015. године, очекивали су убрзо рјешавање њиховог проблема, међутим већ је прошло 9 година, а отпад се и даље одлаже и чак се тражи нова дозвола.

Поручују да неће мирно посматрати добијање нове еколошке дозволе. Своје примједбе на еколошку дозволу ће уредно изнијети, а уколико се деси да еколошка дозвола буде одобрена мјештани ће правним путем затражити своја права у виду тужби и независне ревизије еколошке дозволе, јер како кажу “само онај ко није био на депонији може рећи да је ово стање прихватљиво”.

Локална власт није спремно ушла у рјешавање проблема одлагања смећа у Фочи и због тога доводе у опасност грађане даљњим одлагањем смећа на већ постојећој локацији. Нова локација која је одређена налази се у непосредној близини Пјешчаних пирамида и та одлука је наишла на противљење шире јавности због угрожавања природних љепота и туристичког потенцијала тог краја. Површина општине Фоча је једна од највећих у БиХ и поред бројних могућих локација локална власт из себи знаних разлога не налази локацију за трајно депоновање отпада.

Да ли је локална власт спремна наставак одлагања смећа платити непосредном опасношћу по грађане?