ДруштвоНајновијеФоча

Општина суфинансира будуће приправнике- ускоро јавни позив послодавцима

Више од стотину младих Фочака са високом стручном спремом немају одрађен приправнички стаж, па је локална управа одлучила да распише јавни позив послодавцима за суфинансирање приправника на начин да општина уплаћује нето плату у висини од 550 КМ, а послодавац доприносе.

Начелник општине Милан Вукадиновић одржао је састанак са будућим приправницима на којем их је информисао да ће јавни позив послодавцима бити расписан идуће седмице.

Вукадиновић је истакао да забрињава велики број младих без приправничког стажа, те да је намјера локалне управе да тај проблем рјешава корак по корак.

„Већ у неколико наредних дана расписаћемо јавни позив послодавцима, који ће моћи да прихвате сигурно око 30 приправника. У наредном кораку, планирамо са швајцарским Каритасом да направимо исти такав суфинансирајући модел, а у трећем кораку у сарадњи са Заводом за запошљавање да то омогућимо још једном броју приправника. Надам се да ћемо у наредних годину до годину и по свим овим младим људима помоћи бар да одраде приправнички стаж“, рекао је Вукадиновић.

Дипломирани инжењер шумарства Ранко Елез годину и по је у потрази за првом пословном шансом.

„Нисам одрадио приправнички стаж и могу само да кажем да ће нам, када конкурс буде расписан, то много значити. Ми приправници очекујемо да ће то бити што прије да можемо да тражимо послодавце и надам се да ће нам први послодавци којима се обратимо пружити прилику“, рекао је Елез.

Овај потез општине обрадовао је и Јелену Јојић, дипломираног еколога.

„Тражим активно посао и овај састанак ми је, заиста, много значио. Вјерујем да ћу добити прилику да стекнем прво радно искуство“, рекла је Јојићева.

Састанку су присуствовали и представници Завода за запошљавање, као и заинтересовани послодавци.

Руководилац фочанске филијале Завода за запошљавање Републике Српске Милош Милић каже да је идеја општине одлична.

„Бићемо сви у истом тиму да би се створиле могућности за одрађивање приправничког стажа за ове младе људе који активно траже посао. Радује ме да се општина укључила у програм запошљавања младих приправника, као и најаве да ће се у тај процес укључити и међународне организације“, навео је Милић.

Нотар Даринка Гавран, потенцијални послодавац, каже да практикује да се јавља на овакве конкурсе да би младим правницима дала прилику да стекну искуство.

„Надам се да ћу и на овом конкурсу успјети изабрати адекватног приправника. Кандидати могу слободно да наврате и да понесу свој си-ви“, рекла је Гавранова.

На конкурсу ће моћи да учествују приватници, јавна предузећа и установе које нису корисници општинског буџета.

Општина је припремила и анкету за будуће приправнике којом прикупља податке о њиховој школској спреми, за које послове су све квалификовани, колико дуго траже посао и слично.

Анкета се може попунити у просторијама фочанске филијале Завода за запошљавање.

Извор: Радио Фоча