ДруштвоНајновијеФоча

Опада број обољелих, потребно задржати опрез и за празнике

Епидемијска ситуација у Фочи се полако стабилизује, што показују и подаци да тренутно терапију у ковид амбуланти Дома здравља прима око 50 пацијената са упалом плућа у односу на 150 колико их је било прије двије седмице, а у сусрет предстојећим празницима Општински штаб за ванредне ситуације је апеловао да се грађани стриктно придржавају прописаних мјера.

Директор Дома здравља Мирослав Ристановић упозорава да још није вријеме за опуштање и да не би смјело доћи до већих јавних окупљања.

„Долазе нам празници и битно је да се јавна окупљања сведу на најмању мјеру. И даље имамо 50 пацијената са упалом плућа, а исто толико пацијената са веома тешком клиничком сликом је на лијечењу у Универзитетској болници Фоча”, рекао је Ристановић.

На сједници Кризног штаба је још једном истакнуто да процес вакцинације не тече жељеном динамиком због чега су упућени дописи надлежним републичким институцијама.

Већина од око 1.500 Фочака старијих од 65 година, који су се пријавили за имунизацију, и даље чекају да приме вакцину, а до сада их је вакцинисано око 300.

Прошле седмице употријебљено је 80 доза кинеске вакцине, а Дом здравља ће ове седмице добити 100 доза вакцина компаније “Астра зенека”, док би нове дозе руске вакцине “Спутњик ве”, за којима је највеће интересовање грађана, у Фочу могле стићи, како у Дому здравља очекују, за 10 до 15 дана док прођу контролу агенције за лијекове.

„Тако да треба искористити вакцину “Астра зенеку”, то је британска, оксфордска вакцина. Породични љекари знају ко има контраиндикацију- то су особе које користе антикоангулантну терапију, које су прелажале инфаркт или имају уграђен стент, неке млађе женске особе које пију хормонске таблете, сви остали могу да приме ову вакцину”, рекао је Ристановић.

У Фочи су тренутно на вирус корона позитивне 182 особе.

Извор: Радио Фоча