НајновијеРепублика Српска

Омбудсман за дјецу: Створити услове за његу, образовање и оспособљавање за рад особа са Даун синдромом

Из институције Омбудсман за дјецу Републике Српске, поводом  Свјетског дана особа са Даун синдромом, подсјећају на обавезу власти и друштвене заједнице у цјелини на поступање у складу са одредбама Конвенције Уједињених нација о правима дјетета, која обавезује на стварање услова за њихову  посебну његу, образовање, оспособљавање за рад који ће им обезбиједити потпун и достојан живот и постизање за њих највећег степена самосталности и социјалне интеграције.

Свјетски дан особа са Даун синдромом обиљежава се 21. марта, а сам назив представља скуп заједничких знакова и карактеристика и потиче од енглеског љекара Џона Лангдона Дауна, који је 1866. године први описао синдром код особа с одређеним степеном сметњи у развоју. 

Дан особа с Даун синдромом први пут је обиљежен у Сингапуру 2006.године.

Будући да постоје три копије 21. хромозома, регуларни тип синдрома Даун познат је и као трисомија 21, тако да је и за датум обиљежавања одабран 21. март као симболично представљање тих трију копија 21. хромосома.

Обиљежавањем Свјетског дана синдрома Даун жели се подсјетити и јавност на особе с овим потешкоћама, и при томе подстаћи људе за веће поштовање права људи с Дауновим синдромом. Већим разумијевањем и побољшањем њиховог положаја у друштву можемо побољшати квалитет живота особа с синдромом Даун.

Симбол Дана синдрома Даун су шарене чарапе јер их особе с Даун синдромом не могу упарити. Ношењем шарених чарапа показује се подршка борби особа с Даун синдромом како би се што боље интегрисали у друштво.

Иако цијели свијет 21. марта обиљежава Свјетски дан особа са Даун синдромом, особама са овим поремећајем  сваки дан је Дан особа са Даун синдромом, и ми као друштво требамо сви да дамо свој допринос да се ствари мијењају како би указали на потребе особа са  Даун синдромом, као и да је неопходно едуковати људе из свих области заједнице у којој живимо, јер је кључ у познавању онога што Даун синдром јесте, онога што  дијете с Даун синдромом може да уради.

Морамо знати да је у различитости љепота и богатство живота, а сви ми морамо прихватити и те различитости и тако обогатити и себе и друге око нас, посебно дјецу коју припремамо за живот у толеранцији и миру.

Омбудсман за дјецу подсјећа и на поштовање Конвенције Уједињених нација о правима дјетета, а и домаће прописе у остваривању права дјеце са потешкоћама у развоју, на њихово равноправно учешће у друштву, у којем треба да уживају пун и достојан живот, у условима у којима се обезбјеђује њихово достојанство, постиже самосталност и олакшава активно учешће у заједници, наводи се у саопштењу Омбудсмана за дјецу.

Извор: Радио Фоча