ДруштвоНајновијеФоча

Округли сто у Фочи: Подршку пружити инвалидним лицима на селу

Нова законска рјешења у области запошљавања инвалида у Републици Српској требало би да омогуће да и инвалидна лица са села, која до сада нису то била у прилици, искористе неки од видова подршке при запошљавању или покретању властите дјелатности, истакнуто је на округлом столу који су у Фочи организовали Министарство рада и борачко инвалидске заштите и Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида.

Изналажење више извора финасирања професионалне рехабилитације инвалида, како из републичког и општинских буџета, тако и претприступних фондова ЕУ, као и могућности за побољшање програма запошљавања, посебно за инвалиде у руралном подручју, нека су од питања која су разматрана на овом састанку.

Представник Министарства рада Рајко Кличковић рекао је да у Републици Српској тренутно око 1.800 лица са инвалидитетом активно тражи запослење и воде се на евиденцији незапослених, али и да има инвалида који нису пријављени и који немају могућности да раде.

„И њима морамо обезбиједити неки вид подршке, а то је управо та компонента економске подршке и неке мјере према њима прилагођавамо“, рекао је Кличковић.

Он је навео да измјенама Закона о професионалној рехабилитацији, оспособљавању и запошљавању лица са инвалидитетом намјеравају да, на препоруку Главне службе за ревизију јавног сектора, побољшају квалитет у приступу финаснирања професионалне рехабилитације.

„Сви напори су у правцу да што већем броју лица са инвалидитетом дамо прилику да раде, да се економски осамостале и на тај начин ресоцијализују и не осјећају запостављеним од друштва.  Нису сви у могућности да се запосле или самозапосле и зато је министарство предложило Фонду да се иде са компонентом економске подршке посебно лицима у руралним подручјима, да негдје могу радити или сами регистровати своју дјелатност“, нагласио је Кличковић.

Вршилац дужности Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање  инвалида Стевица Дроњак истиче да су постојећа законска рјешења квалитетна, али да их у одређеним дијеловима треба надоградити да би систем био функционалнији.

Он је навео да су овој години средства за самозапошљавање инвалида повећана са 5.000 на 7.000 КМ.

„За 15 дана расписаћемо још један јавни позив за додјелу средства за запошљавање послодавцима, као и за додјелу средстава економске подршке.  У 2022. наставићемо активности у вези поврата доприноса, а вриједи напоменути да смо у 2021. за ту компоненту издвојили 4,7 милиона КМ“, рекао је Дроњак.

Он је појаснио да се средства од доприноса враћају инвалидном лицу у случају самозапошљавања или посладавцу код којег је лице запослено.

Према његовим ријечима, средства за самозапошљавање у овој години су додјељивана за регистрацију пољопривредних комерцијалних газдинстава, што је добро прихваћено међу инвалидним лицима, а у Фонду се надају да ће заинтересованост за овај вид подршке у наредној години бити већа.

Јовица Мијатовић, замјеник предсједника Савеза слијепих Републике Српске, рекао је да су измјене постојећег закона нужне, те да је запошљавање једини начин социјализације лица са инвалидитетом.

„Потребно је ријешити низ потања, попут стимулисања јавних предузећа да квоту од 16 одсто досљедно испоштују. И овај закон који имамо је добар, а проблем је досљедна примјена, а нова рјешења тој досљедности требало би  дају допринос“, рекао је Мијатовић.

Округли сто у Фочи одржан је поводом обиљежавања 3. децембра „Дана лица са инвалидитетом“ и 10. децембра „Дана људских права“.

Извор: Радио Фоча