ДруштвоНајновијеФоча

Округли сто на тему утицаја МХЕ и дивљих депонија на животну средину

У организацији Центара цивилних иницијатива у Фочи је одржан округли сто са представницима локалних организација цивилног друштва и представника органа локалне самоуправе на челу са начелником општине Фоча. Присутни су дискутовали на тему потенцијалног утицаја хидроцентрала и дивљих депонија на животну средину у општини Фоча.

Представници Туристичке заједнице као и активисти из општине Фоча су изнијели проблематику изградње мини хидроцентрала, са посебним акцентом на изградњу мини хидроцентрала на ријеци Бјелави као и на изградњу више мини хидроцентрала на ријекама на подручју Миљевине као и на све чешћу појаву дивљих депонија те њихов утицај на животну средину односно околиш.

Са друге стране, начелник општине Фоча као и представници надлежних општинских органа су изразили спремност на рјешавање ових питања у сарадњи са грађанима те понудили доступност свих својих ресурса како би се ове планиране активности реализовале на добробит свих грађана Фоче. Начелник општине је нагласио да ће питања мини хидроцентрала и дивљих депонија на подручју општине Фоча у што скоријем периоду бити предмет разматрања надлежних општинских одјељења те Скупштине општине Фоча.

Истакнуто је да је инфраструктура једно од најважнијих питања у контексту развоја локалне заједнице како у туристичком сегменту тако и унапређењу квалитета живота грађана. Такође, исказана је спремност и грађана и локалне самоуправе за проналазак најквалитетнијих рјешења у контексту и економске одрживости и напретка општине Фоча, али и испуњавања неопходних еколошких минимума, што би у коначници резултирало квалитетнијим животним стандардом у овој општини.

Представници удружења грађана су исказали задовољство тренутним ангажманом локалне управе те наду да ће се у наредном периоду, у сарадњи са њима, посветити хитном рјешавању ових проблема и да ће то довести до искориштавања свих туристичких потенцијала које ова општина може понудити.

У складу са дискусијом, изнесени аргументи и донесени закључци ће бити инкорпорирани у грађанску иницијативу која ће у наредном периоду бити упућена надлежнима општинским органима.

Извор: Lookalno.ba