НајновијеРегион

Од Пожеге до границе са БиХ биће 66 тунела и 27 мостова

Ауто-пут од Пожеге до границе са БиХ имаће 66 тунела и 27 мостова и биће дуг 61 километар.

Прије краја године ауто-пут “Милош Велики” требало би да стигне до Пожеге, одакле ће градња бити настављена у два крака – један ка Бољарима и граници са Црном Гором, а други ка Котроману и граници са БиХ.

Овај други крак, према БиХ, највећим дијелом пролази кроз територију града Ужица, а траса ће у јуну бити стављена на увид грађанима Србије.

Ауто-пут до границе са БиХ имаће 66 тунела и 27 мостова

Завршена су геотехничка и геомеханичка испитивања терена будуће трасе ауто-пута од Пожеге до Котромана.

У току је усаглашавање пројектне документације, по којој, иако је ријеч о захтијевној дионици са 66 тунела и 27 мостова, осим експропријације пољопривредног земљишта, неће бити рушења објеката.

По завршетку јавне расправе, плански документ будућег ауто-пута Пожега-Котроман требало би да буде усвојен до краја године.

Директор Јавног предузећа “Ужице развој” Никола Максимовић рекао је да трећину комплетне дионице представљају мостови, трећина су тунели, остало је насип.

Из пожешког поља, преко Рупељева, ауто-пут ће проћи кроз Злакусу, Потпећ, Поточање, Крвавце, Севојно и Мокру Гору, а на траси будућег ауто-пута, осим улазне и излазне, предвиђена је изградња још три петље.

У Мачкату, Шљивовици и за Ужичане најважнија, у Горјанима, односно у Злакушком пољу, између магистралног пута и корита ријеке Ђетиње.

Већим дијелом, око 26 километара ауто-пута пролазиће територијом града Ужица, у којем се већ анализирају и локације потенцијалних индустријских зона. 

Извор: СРНА