ДруштвоНајновијеФоча

„Одуговлаче суђење за Јошаницу како би умрло што више свједока”

У Српској влада све јаче увјерење да правосуђе на нивоу БиХ намјерно, а с циљем да помре што више свједока, одуговлачи почетак суђења за „крвави Никољдан”, односно брутални злочин који се догодио 19. децембра 1992. у Јошаници, код Фоче, када је убијено 56 Срба, претежно цивила, међу којима је било и жена и дјеце.

Подсјетимо, како је у уторак речено из Суда БиХ, рочиште заказано за тај дан, у предмету „Ферид Буљубашић и други”, отказано је јер нису испуњене процесне претпоставке за почетак главног претреса.

Милорад Чанчар, који је међу првима видио тијела жртава, укључујући и тијело двогодишње дјевојчице, огорчен је јер се почетак суђења не назире.

„Свака људска душа мора бити разочарана ако у себи има имало људскости. Негирају злочин над недужном дјецом. То је катастрофа”, рекао је Чанчар.

Према његовим ријечима, очигледно је да на овај начин Суд БиХ покушава доћи до тога да свједоци што више забораве оно што се дешавало, а неки и да умру.

„То је очигледно. Најмање 10 живих свједока, цивила, који су поживјели, већ је умрло. Они су гледали убијања и клање”, рекао је Чанчар.

Он се присјећа и како је 1992. покушавао помоћи жртвама, али им није било спаса.

„Нас пет је отишло на мјесто гдје се то дешавало, не бисмо ли пронашли неког ко је рањен, да помогнемо, али није било спаса никоме”, рекао је Чанчар.

Јанко Филиповић, предсједник Општинске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Фоча, каже да их не изненађује непрофесионалност Суда БиХ када је у питању процесуирање злочина над српским народом.

Очекују, каже, да ће ово бити маратонски процес с обзиром на досадашњу праксу Суда БиХ.

„Надамо се да нису оправдане наше сумње да су пред Судом БиХ српске жртве жртве другог реда те да су Срби у БиХ грађани другог реда”, навео је Филиповић.

Зашто је у уторак отказан почетак суђења у овом случају и да ли је познат нови датум питање је које су „Независне новине” јуче послале Суду БиХ, али су добили нејасан, односно непрецизан одговор.

„Нису испуњене процесне претпоставке за почетак главног претреса. Нови датум ће бити објављен на календару суђења на вебстраници Суда”, речено је из Суда БиХ.

Нападачи су, подсјетимо, 19. децембра 1992. године ушли из правца Горажда у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и дјецу.

Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча избрисано је са географске карте попаљене су не само куће, већ и помоћни објекти. Уз нејач убијана је и стока, а гдје су то стигли злочинци су чак посјекли и стабла воћака.

Жртве су убијали на веома свиреп начин, често хладним оружјем. Злочинци су једном мјештанину моторном тестером одсјекли главу, а многе жртве су спаљене и изгорјеле у својим кућама. Међу убијеним је била 21 жена, као и троје дјеце млађе од 11 година. Најстарија жртва у овом покољу био је деведесетогодишњи старац.

У овом предмету оптужени су Ферид Буљубашић, Ахмет Сејдић, Рашид Собо, Шевко Глушац, Закир Јамак, Бахрудин Мухић звани Бане, Адем Фехрић, Мустафа Пољо звани Муса, Енвер Кустура звани Пена, Мухамед Лиска, Сакиб Чакар, Изет Сејдић и Мунир Нало.

Извор: Независне новине