КултураНајновијеФоча

Одржано поетско вече посвећено пјеснику Луки Цицмилу

У Центру за културу и информисање синоћ је одржано поетско вече „Сјећање на Луку Цицмила”. Присутни су се присјетили живота и дјела професора Цицмила који је преминуо 15.марта 2019. године.

О његовој поезији говорили су Раде Лаловић, Радисав Машић и Владимир Пантовић, а своје стихове говорили су фочански пјесници Бранимир Бато Радовић, Ранко Савић, Петар Ашкраба-Загорски, Велимир Пајовић, те млада фочанска пјесникиња, Марина Вуковић.

„Лука Цицмил је један од најзначајнијих фочанских пјесника откако се у нашем крају пишу и објављују пјесме. Његова језгровитост је основна карактеристика те поезије, слике су живе и остављају снажан утисак на читаоца. Најчешћи мотиви су пивски крај, тамошњи горштаци и њихове навике и судбине, али ни патриотизам и љубав нису ријетке теме Цицмилових пјесама”, рекао је Владимир Пантовић, директор ЦКИ.

Лука Цицмил је објавио десет збирки пјесама, објављивао је у бројним часописима, велики број књижевних критика, приказа и рецензија остало је иза њега, а био је члан неколико удружења књижевника у Српској и Црној Гори.

„Наша замисао је да очувамо сјећање на нашег драгог професора, који је успјешно извео бројне генерације ђака, на великог човјека и врсног пјесника. Настојаћемо да сваке године, отприлике на годишњицу његове смрти, у марту, организујемо сличне догађаје, а постоји и један његов необјављен рукопис, па ћемо се постарати да до сљедећег сусрета и он буде објављен”, рекао је Пантовић. 

Иначе, највећи број Цицмилових дјела објавио је Центар за културу и информисање, који је, заједно са СПКД „Просвјета”, био организатор поетске вечери.

Извор: Радио Фоча