ДруштвоНајновијеФоча

Одлука о изградњи ХЕ на Дрини одложена до јануара

На јучерашњој пленарној сједници Уставни суд Босне и Херцеговине је у предмету о рјешавању спора између Босне и Херцеговине и Републике Српске у вези с додјелом концесија, када је ријеч о спору о изградњи хидроелектране на ријеци Дрини, одлучио да одложи одлучивање о привременој мјери до јануара 2022. године када је планирано одржавање наредне пленарне сједнице.

Наиме, ријеч је о захтјеву 24 члана Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине за рјешавање спора између Босне и Херцеговине и Републике Српске насталог у вези с додјелом концесија.

„На данашњој пленарној сједници Уставни суд БиХ је у предмету број У 16/20 одлучио да одложи одлучивање о привременој мјери до јануара 2022. године када је планирано одржавање наредне пленарне сједнице. До тада ће Уставни суд од учесника у поступку у овом предмету затражити релевантне податке у вези с доношењем одлуке о привременој мјери у овом предмету“, саопштено је из Уставног суда.

У саопштењу је наведено како је у овом предмету Уставни суд донио рјешење којим је утврдио да Комисија за концесије Босне и Херцеговине у својству Заједничке комисије за концесије није извршила дјелимичну одлуку Уставног суда Босне и Херцеговине број У 16/20 од 16. јула 2021. године.

„На захтјев комисије, овим рјешењем Уставни суд БиХ је продужио рок комисији за извршење наведене одлуке Уставног суда БиХ за даљих шест мјесеци од дана достављања овог рјешења. Даље, наведеним рјешењем је наложено Суду Босне и Херцеговине да предузме мјере с циљем хитног рјешавања спора који се води под бројем СИ 3 У 041293 21 Фп против рјешења о именовању Заједничке комисије за рјешавање спорних питања између Босне и Херцеговине и Републике Српске у вези с додијељеним концесијама”, наведено је у саопштењу.

Суд се изјашњавао о спору између Републике Српске и државе Босне и Херцеговине о изградњи хидроелектране на Дрини, коју заједнички планирају изградити Србија и Српска, без да је раније постигнуто консултовање с државом Босном и Херцеговином.

Извор: БУКА