ДруштвоНајновијеФоча

Одложен штрајк у НП „Сутјеска”

Штрајкачки одбор Националног парка „Сутјеска“, након састанка са Управим одбором и директором ове јавне установе, донио је одлуку да до уторка, 28. децембра, одложи за данас најављено ступање у штрајк.

У допису упућеном медијима и надлежним институцијама Републике Српске, Штрајкачки одбор наводи да су радници на састанку са Управним одбором и директором добили чврсто обећање да ће из Компензационог фонда Републике Српске на рачун Парка бити уплаћено 250.000 КМ, чиме би био испуњен први захтјев о исплати двије плате у пуном износу за септембар и октобар ове године до 25. децембра.

„Због процедуре пребацивања средстава из Компензационог фонда Републике Српске на рачун ЈУ НП „Сутјеска“, имамо разумијевање да ће трансфер новца бити до понедјељка извршен. Уколико средства не буду дозначена и радницима исплаћење двије плате, штрајк ће почети у уторак, 28.12.2021. године са почетком у 07,00 часова на Тјентишту без додатне најаве”, наводи се у саопштењу.

Штрајкачки одбор напомиње да је сљедећи захтјев који је неопходно испунити исплата новембарске плате за 2021. годину и то до 7. јануара 2022. године да не би били приморани да ступе у штрајк 10. јануара, који овом приликом најављују.

„Штрајкачки одбор и радници ЈУ НП „Сутјеска“ не одустају од штрајка до потпуног испуњења свих захтјева”, стоји у допису.

Радници су још једном затражили састанак са ресорним министром Сребренком Голић у што скоријем року како би пронашли најбоље могуће рјешење за даље функционисање НП „Сутјеска“.

„Из свих претходних година у извјештајима о пословању се види да без обзира на висину оствареног прихода од службе шумарства, туризма, угоститељства, ловног туризма и редовних транши министарства, плате радника запослених у ЈУ НП „Сутјеска“ су нередовне, умањене, неисплаћене и уз неадекватно примијењене коефицијенте за радна мјеста и школску спрему“, наводи Штајкачки одбор.

У саопштењу се додаје да би се на састанку са Голићевом разговарало о свим питањима и рјешавању проблема који су наведени у претходним дописима.

Компензациони фонд Републике Српске одобрио је јуче исплату 250.000 КМ Јавној установи Национални парк “Сутјеска” Тјентиште, која је од друге половине ове године у изразито тешкој финансијској ситуацији проузрокованој, како је наведено, првенствено пандемијом вируса корона.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске упознао се на телефонској сједници са инфомацијом о потреби додатног финансирања Националног парка “Сутјеска”, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе сa јавношћу.

Извор: Радио Фоча