БиХНајновије

Одлазак младих: Шта то Њемачка има, а БиХ не?

Тема одласка младих из Босне и Херцеговине нажалост није ништа ново, поготово у задњих пар година када представља једну од најактуелнијих тема и проблем за који се не нуде ефикасна рјешења од стране релевантних институција.

Највећи проблем, како многи истичу, јесу (не)услови за живот и рад. Објављена истраживања указују на то да су незапосленост, неадекватан образовни систем, депресивна политичка ситуација, безперспективност будућности неки од највећих узрока тренда масовног одласка из БиХ у развијене земље, попут Њемачке.

У фокус се, нажалост, не стављају само млади, већ све генерације. Према подацима Уније за одрживи повратак и интеграције у БиХ, у првих шест мјесеци ове године, нашу државу је напустило чак 85.000 особа. Многи су свјесни отежане ситуације из које излаз проналазе само ван граница БиХ.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, у другом кварталу 2021. године, од укупног броја незапослених особа, њих чак 148 хиљада је тражило посао двије године и дуже. Али, на срећу многих, то није био случај с процесима запошљавања ван граница БиХ, конкретно у СР Њемачкој. Чак и у отежаним околностима пандемије, процедуре за запошљавање нису заустављене. Њемачка је, због потребе за додатном радном снагом, посебно медицинским радницима, убрзала процедуре за запошљавање које важе и за држављане земаља изван Европске уније.

Из године у годину, број особа са дипломама виших и високих стручних спрема експоненцијално расте на евиденцији незапослених у БиХ. Према подацима Завода за запошљавање, БиХ је прије самог почетка пандемија имала преко 11.000 медицински образованих људи који су били на евиденцији бироа за рад.

Контрадикторност ових података лежи у чињеници да је од почетка пандемије било евидентно критично стање у медицинским центрима у БиХ када је у питању недостатак кадра. Па да ли је онда зачуђујућа чињеница да је БиХ трећа земља на свијету по броју медицинара који су одселили у Њемачку?

Искуства рада у БиХ и Њемачкој

О (не)условима рада у здравственим установама у БиХ смо одлучили добити информације од особа које су и саме прошле процес рада, како у БиХ тако и у Њемачкој. Своје искуство са нама је подијелио Амар Г., који задњих година живи и ради у Њемачкој, након, како он истиче, огромног разочарења услова рада у родној БиХ након завршетка школовања.

„Прије 4 године сам одлучио да заувијек напустим БиХ, јер сам лично искусио неправду и очигледно уплитање политике, у смислу било каквог вида напредовања у каријери. Није ми било тешко проводити ноћи истражујући које су ми најбоље опције за одлазак и чим сам одлучио да желим да идем у Њемачку, агенције за посредовање у запошљавању су биле сигуран избор. Од припреме документације до термина у Амбасади, па све до момента када сам добио посао. Од првог дана сам радио специјализацију по свом избору, без било каквих условљавања осим да свој посао радим савјесно, најбоље што знам и умијем.

За разлику од рада у БиХ, ми медицинари добијемо оно што и заслужујемо, а то су поштовање и награду за свој рад и труд, чак не мислећи на новац. Заиста је немогуће поредити здравствене системе у Босни и Херцеговини и Њемачкој. Тренутно не видим да ме било шта може натјерати да се вратим на старо,“ изјавио је Амар за Фокус.

Према истраживањима, медицински радници из земаља западног Балкана чине чак четвртину иностраних медицинских радника у Њемачкој, а тренду одласка ван граница БиХ се не назире крај. Томе доприноси и све већа потреба за овом врстом радне снаге, обзиром да број старијих људи од 80 година на више у Њемачкој наставља да расте, а самим тиме и потреба да се о њима брине стручни кадар. Искуства оних који су из Босне и Херцеговине отишли „трбухом за крухом“ говоре да је Њемачка засигурно земља која им пружа адекватне услове за живот и рад, које прије нису имали.

Извор: Фокус