КултураНајновијеФоча

Одиграна представа „Идентитлук“

Представа „Идентитлук“ у режији Тање Милетић Оручевић одиграна је у Градском позоришту Фоча. Представа је ауторски пројекат Студија за изведбене умјетности, Народног позоришта и Хрватског народног казалишта из Мостара.

У овој сатири, насталој према мотивима збирке есеја Амина Малуфа „У име идентитета“, пропитују се идентитети и њихово плитко схватање у нашем друштву, те отварају питања која подстичу размишљање о властитом идентитету.

Прича прати осам учесника семинара који има за циљ да, кроз примјер Малуфовог дјела, утиче на помирење народа који живе у Босни и Херцеговини, што изазива нове сукобе.

Улогу једног од учесника семинара Ненада Ковачевића који не зна зашто обожава Југославију, али обилази сличне семинаре и добро живи од приче о Југославији, тумачи глумац Хрватског народног казалишта из Мостара Иво Крешић.

„Препоручујем свима да размисле шта им је битно. Према моме мишљењу идентитет је вишеслојна ствар, као што Амин Малуф лијепо каже у својој књизи „У име идентитета“. Глумци у представи су коаутори текста заједно са Драганом Комадином и сви смо имали узбудљив процес размишљања о идентитету. Хтјели смо да направимо једну представу која би публици могла да буде занимљива. Након петнаестак играња испоставило се да је то тако и да је идентитет који нам је на почетку представљао терет на крају постао занимљив за размишљање”, рекао је Крешић.

Пред фочанском публиком, уз Ивана Крешића наступили су Ајла Хамзић, Фатима Казазић Обад, Амела Кресо, Јелена Кордић Курдет, Недим Малкочевић, Дражен Павловић и Иван Скоко. 

Позоришни комад „Идентитлук“ рађен је под покровитељством Међународне организације за миграције и вишеструко је награђиван на позоришним фестивалима.

Извор: Радио Фоча