НајновијеПолитикаФоча

Одборници „ћутолози“ дебело наплатили свој мандат

Одборник Скупштине је представник грађана Општине у Скупштини, који је изабран на непосредним изборима. То је дефиниција појма „одборник“ који се налази у Пословнику Скупштине Општине Фоча. Скупштина Општине Фоча има 25 одборника међу којима су одборници различитих политичких странака, различите старосне доби, пола и различитог виђења на њихов посао одборника.

Већи број одборника се може уклопити у ову дефиницију из прве реченице, представљају грађане и њихове проблеме, редовно учествују у дискусијама и иницијативама. Ипак, имамо одређени број одборника који изгледа нису прочитали шта је одборник, који су њихови задаци и због чега су они изабрани у то звање.

Тренутни мандат је почео 13. јануара 2021. године када је била конститутивна сједница фочанске скупштине. Од тада је прошао 31 мјесец, у којима је било 25 сједница од којих 24 редовне и једна ванредна сједница. Свака од тих сједница у просјеку траје по 8 сати и има око 20 тачки дневног реда (посебна је имала двије тачке) гдје долазимо до оквирног броја од 482 тачке дневног реда и преко 200 сати рада.

Двије стотине сати је дуг период када сједите и да не проговорите ријеч за онај посао за који сте плаћени. Ипак, постоје и такви и то управо у овом сазиву Скупштине.

Болест ћутологија“ се исплати

Да тако назовемо овај синдром. Од „болести ћутологије“ су „обољели“ Сребренко Кунарац (Демос), Хелена Владичић (Социјалистичка партија), Сања Дракул (независни одборник), Милан Николић (СНСД) и Петар Елез (СПС РС). Поред накнада за одборнички мандат, они су и на други начин наплатили свој мандат.

Апсолутни шампион је Сребренко Кунарац, којем је ово већ други мандат у Скупштини и који за непуних 7 година боравка у Скупштини нема СЕКУНДУ дискусије, нема нити једно одборничко питање и иницијативу. Уз помоћ политичке трговине и утицаја својој фирми Сигма електроникс као и Куна Турс је осигурао многе јавне набавке како од Општине Фоча тако и других јавних институција. Исто тако његова супруга је у претходном мандату била директор Музеја Стара Херцеговина, док је у овом сазиву добила посао у Одјељењу за финансије у Општини Фоча.

Одмах иза њега иду Хелена Владичић и Сања Дракул које у овом мандату исто тако немају дискусија, иницијатива и питања. Хелена Владичић је без конкурса на позицију запослена у Дом здравља Фоча као референт за јавне набавке, док је Сања Дракул током овог мандата запослена у Казнено поправни завод Фоча.

Петорку употпуњују Петар Елез, који је истина имао у претходне непуне 3 године једну реплику од двије минуте, и Милан Николић који је исто тако имао једну реплику од 3 минуте. Петар Елез, може се рећи представник Миљевине гдје је добио већину гласова није оправдао повјерење гласача, јер је самим тим никада није поменуо на Скупштини нити се борио за рјешавање њихових проблема. Томе је сигурно допринијело унапређење на послу и његово пресељење у Гацко у ком проводи већину времена, те није упознат са дешавањима и потребама становника Миљевине. Милан Николић је исто тако добро уновчио свој мандат, гдје је након отпремнине узете у Електро-дистрибуцији Фоча запослен на руководеће мјесто у Националном парку „Сутјеска”. У међувремену је његова супруга била директор Музеја Стара Херцеговина, а након тога је добила посао у Фонду здравственог осигурања Републике Српске.

Ова петорка је грађане само за одборнички мандат до сада коштала укупно око 62.700 КМ, док су поред тога од актуелне власти за дизање руку добили све ове изнад поменуте бенефите и запослења. Наравно то још увијек није коначна бројка, јер мандат траје још годину дана.

Представници грађана

Да ли ови одборници заиста раде свој посао и представљају грађане? Да ли ти одборници заслужују поновно повјерење грађана уколико буду кандидати? Да ли гласачи треба да санкционишу ову појаву из које год политичке опције долазили актери? Да ли је новац који грађани издвајају за њихов (не)рад заслужен?

Неколико питања за крај на која сви знамо који су одговори.