БиХНајновије

Ове године се укида накнада за роминг

Генерална секретарка Савјета за регионалну сарадњу Мејлинда Брегу изјавила је да је потписивање Споразума о снижавању цијена роминга на Западном Балкану у априлу 2019. представљало историјско постигнуће и један од главних резултата Дигиталне агенде за Западни Балкан, која је преданост и повјерење у регионални дијалог ставила на испит, док је уједно донијела конкретне користи грађанима.

На састанку Радне групе западног Балкана за политику роминга који је одржан јуче, Брегу је рекла да је увјерена да ће регион опет имати резултате и да ће, када се пандемија оконча, грађани уживати све погодности региона без роминга.

„Режим „роминга као код куће“ на Западном Балкану од 1. јула 2021. значи корак ближе снижавању цијена роминга са Европском унијом”, додала је Брегу.

На састанку је наведено да су трошкови роминга између Западног Балкана и Европске уније огромни и нису засновани на тржишним условима. Због изузетно великих трошкова роминга, грађани региона исту услугу плаћају четири пута више него грађани Европске уније.

„Наш наредни корак је снижавање цијена роминга између Западног Балкана и Европске уније, за шта ће бити потребна пуна преданост свих укључених актера, а посебно телеком оператера, као и једнако важна техничка подршка Европске комисије, Генералне дирекције за комуникационе мреже, садржаје и технологије и Генералне дирекције за сусједство и преговоре о проширењу, те највиших званичника из региона”, нагласила је Брегу.

Шеф одјељења у Генералној дирекцији за комуникационе мреже, садржаје и технологије Давид Рингросе рекао је да је регионална сарадња прави пут за остваривање резултата за грађане Западног Балкана, а пуно спровођење Споразума о снижавању цијена роминга у региону први корак ка снижавању цијена између Европске уније и Западног Балкана.

Шеф сектора у Генералној дирекцији за сусједство и преговоре о проширењу Александра Сгоби додала је да је потребно одржати позитиван замах и надовезати се на успјехе Савјета за регионалну сарадњу, јер је снижавање цијена роминга између Западног Балкана и ЕУ нешто што регион може приближити јединственом тржишту Европске уније.

На састанку који је организовао РЦЦ окупили су се представници Европске уније, министарстава задужених за информационе и комуникационе технологије и регулаторних тијела из региона који су разговарали о тренутном статусу спровођења регионалног Споразума о снижавању цијена роминга, као и о будућим корацима ка снижавања цијена роминга између ЕУ и Западног Балкана.

У првим мјесецима спровођења регионалног Споразума о снижавању цијена роминга дошло је до повећања преноса података у ромингу у цијелом региону, као и значајног смањења трошкова роминга, и то између 83 и 96 посто, што је помогло у припремама за укидање роминга на Западном Балкану до којег би требало доћи 1. јула 2021. Западни Балкан без роминга и снижавање цијена роминга са Европском унијом дио је програма заједничког регионалног тржишта, на шта су се лидери Западног Балкана обавезали на самиту у Софији у новембру 2020.

Савјет за регионалну сарадњу ће на транспарентан и свеобухватан начин помоћи у цијелом процесу припреме корака ка снижавању цијена роминга између Европске уније и Западног Балкана, укључујући и олакшавање одржавања регионалних консултација са свим релевантним актерима, саопштно је из РЦЦ-а.

Извор: БУКА