ДруштвоНајновијеФоча

Обиљежен Свјетски дан заштите животне средине: “Глас за ријеке” овогодишњи мото активиста Горње-дринске регије

Поводом обиљежавања Свјетског дана заштите животне средине, невладине организације из Горње-дринске регије, представници студентских вијећа и вјерских заједница, уз пподршку Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, организовали су у Фочи акцију подизања свијести о важности, улози и одговорности сваког појединца у очувању животне средине.

Акције ће наредних дана бити организоване у Горажду и Вишеграду.   

Активисти Горње-дринске регије данас су у Фочи грађанима скренули пажњу на  значај очувања животне средине. На овај начин прикључили су се обиљежавању овог значајног датума.  

„Дијељењем мајица и цекера са поруком „Глас за ријеке“  активисти из три града, Вишеграда, Горажда и Фоче  желе скренути пажњу становништву да чувамо нашу природу, да подижемо еколошку свијест становништва.  Правићемо  низ акција током којих ћемо чистити обале наших ријека и природу. Позивамо становништво Фоче да нам да подршку. Ово је међуопштинска сарадња  и тражићемо све податке о томе које су ријеке нападнуте изградњом малих хидроцентрала, рекао је Дејан Фуртула, активиста Удружења „Еко центар“ Вишеград.   

Обиљежавањем Свјетског дана животне средине ове године се обиљежава и почетак деценије посвећене обнови еко-система. Циљ је да се током наредних десет година спријечи, заустави и обрне процес деградације шума, пољопривредних земљишта,пашњака, ријека и језера, океана и обала, градова и планина.

Одлуком Генералне скупштине УН 1972. године 5. јун је проглашен Свјетским даном животне средине, а званично је обиљежен први пут 1974. године под слоганом „Једна је Земља“.

Извор: Радио Фоча