ДруштвоНајновијеФоча

Обиљежен Дан фочанских бригада

Полагањем цвијећа и паљењем свијећа на Централном спомен-обиљежју палим борцима Борачка организација Фоча обиљежила је Дан фочанских бригада.

Истакнуто је да су на подручју Фоче прве српске војне формације, настале од мањих наоружаних група и сеоских стража, имале задатак да заштите српско становништво. Град је ослобођен за девет дана, односно 17. априла, када су српске јединице протјерале муслиманске војнике из Доњег Поља према Горажду.

„Увод у почетак ратних дејстава у Фочи био је 7. априла, када се из Казнено-поправног завода ослободило 30 до 40 затвореника, који су напали село Превраћ. Борбе су почеле сутрадан, 8. априла, на брду Ћеловина, a настављене су и у осталим дијеловима града. Српски народ се на неки начин надао и био на опрезу. Кад смо уочили да се формирају муслиманске јединице и ми смо на принципу сеоских стража организовали своје јединице. То нам је на крају помогло да ослободимо Фочу и останемо на својим огњиштима”, рекао је предсједник Скупштине БО Фоча Миленко Племић.

Током ратних година борци из Фоче истакли су се у борбама у свим крајевима Републике Српске. Испред непријатеља били од Требиња до Новог Града. Ослободили су не само Фочу, већ и готово цијелу Херцеговину.

„Војне јединице из Фоче ишле су гдје год је била потребна наша помоћ. Сјетимо се борби на Олову, око Грахова и Гламоча, Невесиња и других ратишта као што су Игман, Трново, Трескавица које смо сматрали да су нам пред кућом”, рекао је Племић.

У Одбрамбено-отаџбинском рату у Фочи,  према подацима Монографије погинулих, на српској страни животе је изгубило 400 бораца и 148 цивила.

Извор: Радио Фоча