ДруштвоНајновијеФоча

Обиљежено 29 година од злочина на Папратној њиви

Служењем помен парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа код споменика на Папратној њиви обиљежено је 29 година од страдања 42 цивила и војника убијених у засједи на старом путу Миљевина-Калиновик.  

На том мјесту муслиманска војска је 20. септембра 1992. године из засједе напала камион Војске Републике Српске у коме су биле и избјеглице из Трнова. Међу њима и више жена.

Унакрсну ватру ручних бацача нико није преживио, а међу најмлађим жртвама били су Слободан Мастило са непуних 16 година и седамнаестогодишња Драгана Џилит.

Александра Шолаја на Папратној њиви изгубила је оба родитеља.

-Овдје су ми погинули родитељи, Савка и Ратомир Голијанин, и још пола фамилије. Од тога је прошло 29 година, нико није одговарао, а као што се каже мртва уста не причају. Чули смо да многи који би свједочили, нажалост, нису међу живима. Тако да, не вјерујем да ће икад ико одговарати-рекла је Шолаја.

Свијеће су прислужене и на остацима изгорјелог камиона који уз споменик подсјећа на злочин за који још увијек нико није одговарао.

Из Општинске борачке организације наводе да су Тужилаштво БиХ и Сипа покренули истрагу, али да проблем представља недостатак свједока.  

-Прво што овдје, на лицу мјеста, нико није остао жив, а потом што су многи преминули. Могуће да постоје изјаве тадашњих командира, али не знамо гдје су. Ако Тужилаштво хоће може да узме изјаве од муслимана и да њих испита ко је починио овај злочин-рекао је предсједник Предсједништва БО Фоча Срђан Станковић.

Уз породице страдалих, парастосу су присуствовале делегације организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те локалних управа Фоче, Трнова и Калиновика.

Извор: Радио Фоча