ДруштвоНајновијеФоча

Обиљежена 78. годишњица Битке на Сутјесци: Срби су слободарски народ који његује антифашизам

У Долини хероја на Тјентишту обиљежено је 78 година од Битке на Сутјесци у којој је Народно-ослободилачка војска у Другом свјетском рату успјела да се извуче из обруча шест пута бројнијег њемачког окупатора, при чему је погинуло више од 7.000 бораца. Поручено је да је обавеза подсјећање на славну прошлост, када су антифашисти, међу којима су предњачили Срби, заједно са осталим антифашистима из свијета дали значајан допринос у борби и извојевали ненадмашну побједу.

Иако достојанствено гази осму деценију Спасоје Лубарда са Цетиња, Долину хероја редовно посјећује. Његов брат, 21-годишњи Љубо, као партизан погинуо је у Битки на Сутјесци.

„Био је борац 4.црногорске бригаде, тешко је рањен овдје, без обје ноге остао, гдје му је тачно гроб то нико не зна. Овдје су њих на хиљаде погинули, зато треба посјећивати ово светилиште што више, да их се сјећамо, јер да није њихових жртава било ми не бисмо имали слободу”, прича Лубарда.

На обиљежавање годишњице славне битке пристигли су и млади широм региона. Сјенима погинулих родољуба поклонили су се Београђанка Јасмина Јакоб и Будванин Крсто Стојић.

„Редовно треба да посећујемо ово место, то је становиште нас из Србије. Сматрам да би требало и да се организују дечије екскурзије овде, да сва деца знају за ова места”, сматра Јасмина.

„Сваки дан треба да подсјећамо на антифашизам, а не сваке године, поготово дана када је фашизам повампирен свугдје у Европи,  и код нас на Балкану, гдје се људи мрзе, а немају хљеба да једу, али се мрзе због имена или нечега потпуно бенигног”, рекао је Стојић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић поручио је из Долине хероја да су Срби слободарски народ који држи до своје свијетле историје и традиције и чврсто стоји на бранику антифашизма.

Говорећи о Битки на Сутјесци, Милуновић је рекао да се ту радило о неравноправној борби далеко надмоћнијих фашистичких снага над малим снагама народно-ослободилачке војске. Према његовим ријечима, 127.000 фашиста ставило је у окружење мале партизанске јединице, које су биле изложене бјесомучним дејствима њемачке артиљерије и авијације.

„Овдје су показана надљудска херојства и надљудски напори. Према извјештају Вермахта, десетковане партизанске јединице, погођене људским губицима, тифусом и глађу и без муниције, сачувале су високи борбени морал и успјеле да пробију обруч, те наставе антифашистичку борбу до краја рата”, рекао је Милуновић.

Он је истакао да је српски народ у Другом свјетском рату поднио највеће жртве.

Према његовим ријечима, тада су 82 одсто војске чинили Срби и то до септембра 1943. године када им приступа један број Хрвата из Далмације, а од 1944. године, односно 1945. године муслимани се прикључују на самом крају рата, када је већ био извјесан пад фашизма, уз часно учешће појединаца од самог почетка рата.

„Његоваћемо и чуваћемо нашу традицију, као и антифашизам који је својствен српском народу”, поручио је Милуновић.

Бројне делегације из Републике Српске, Србије и Црне Горе положиле су вијенце и цвијеће код Спомен-костурнице.

Обиљежавање 78 година од Битке на Сутјесци, која је уврштена у историјске догађаје од републичког значаја, организовао је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Српске. Скуп је одржан уз поштовање епидемиолошких мјера и ограничен број учесника.

Битка на Сутјесци, познатија као њемачка операција `Шварц` или пета непријатељска офанзива, почела је 15. маја и трајала је до 15. јуна 1943. године.

Извор: Радио Фоча