ДруштвоНајновијеФоча

Обиљежавање 31 године од некажњеног злочина над Србима у Јабуци

У Фочи ће у недјељу, 23. јула, бити обиљежена 31 година од стравичног злочина који су припадници муслиманске војске из Горажда починили у фочанској Јабуци, када су на кућном прагу убили 43 српска мјештанина.

На градском гробљу Божовац, гдје су након Дејтонског споразума и егзодуса преосталих Срба из Јабуке пренесени посмртни остаци, у 11.00 часова биће служен помен, положено цвијеће и прислужене свијеће.

Масакр над српским цивилима 18 села некада фочанске мјесне заједнице Јабука, која је након Дејтонског споразума припала Федерацији БиХ, прво је масовно страдање Срба у општини Фоча у Одбрамбено-отаджбинском рату, а за које починиоци и наредбодавци још нису изведени пред лице правде.

Муслиманска војска тада је попалила све куће и помоћне објекте на које је наишла убијајући све пред собом. Милости није било ни за слијепе и непокретне старице, дјевојке и дјецу, које су убијали и палили у њиховим кућама.

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дјечак Ново Елез.

Православна Црква Преображења Господњег је минирана и до темеља срушена, а обновљена је прилозима вјерника 2005. године.

Извор: РФ