ДруштвоНајновијеФоча

НП „Сутјеска“: Прекограничном сарадњом школама контејнери за отпад

Национални парк „Сутјеска“ организовао је акцију чишћења школских дворишта, а кроз пројекат „Прекогранична мрежа природног насљеђа“ фочанске основне школе и Средњошколски центар добили су контејнере за отпад. У школска дворишта стигло је по осам контејнера у којима ће моћи да се разврста картон, папир, стакло, пластика и други отпад.

Уређујући школска дворишта ђаци из Фоче придружили су се вршњацима из 12 школа у Републици Српској и Србији у којима се пројекат проводи. Свој допринос пружили су ученици седмог разреда Софија Мимић, Хелена Пејовић и Лука Вилотић.

„Увијек је боље заштити животну средину. Не треба бацати смеће, а ако то неко ради ми требамо да очистимо”, рекла је Софија.

-Битно је да чувамо животну средину, да је не загађујемо, али и да скренемо пажњу некоме ко то ради. Нарочито млађима и да их на вријеме научимо да не требају да бацају смеће, јер постоје корпе и контејнери-поручила је Хелена.

„Сви људи требају да чувају своју околину и све екосистеме. Отпатке требамо да бацамо у корпе и да се придржавамо свега што смо учили у школи”, рекао је Лука.

Знање о очувању животне средине ђаци стичу од првог разреда, а пристигла помоћ много ће значити за одржавање чистоће школског дворишта, каже директор ОШ „Веселин Маслеша“ Блашко Трифковић.

„Можемо да се похвалимо да имамо једно од најчистијих школских дворишта. Посвећујемо велику пажњу одржавању дворишта и еко кутака. Планирамо да направимо и ботаничку башту како би наши ученици могли да се посвете екологији”, рекао је Трифковић.

О животној средини брину и у ОШ „Свети Сава“.

„Када је ријеч о очувању животне средине до сада смо улагали велики труд и током наставних и ваннаставних активности. Мање активности имали смо током пандемије вируса корона, али се поново враћамо екологији. Трудимо се да код ученика развијамо свијест о значају заштите животне околине, јер у природи живимо, живимо са њом, живимо од ње и битно је да је чувамо како би нам живот био квалитетнији и здравље боље”, рекао је замјеник директора ОШ „Свети Сава“ Душко Крсмановић.

У Националном парку „Сутјеска“ који је, уз београдски Шумарски факултет и ЈП „Србијашуме“, носилац пројекта истичу да овакве активности имају за циљ да код ученика подигну ниво свијести о значају заштите животне средине.

„Кроз пројекат смо обезбиједили едукативне табле, контејнере за одлагање смећа, као и материјал и опрему за чишћење. У свакој школи у Фочи је организована акција чишћења у којој је учествовао значајан број дјеце. Остали ученици укључени су кроз промотивне материјале и презентације, а све прати и онлајн кампања која је фокусирана на еколошке активности”, рекла је координатор пројекта Мирјана Радовић.

Национални парк „Сутјеска“ организовао је фото-конкурс за ученике на којем ће бити одабране наљепше пејзажне фотографије. Аутори ће бити награђени, а шест побједничких фотографија наћи ће се на промотивним материјалима најстаријег националног парка у БиХ.

Пројекат „Прекогранична мрежа природног насљеђа“ вриједан је 506.000 евра, а суфинасира га Европска унија кроз прекогранични програм Србије и Босне и Херцеговине.

У оквиру пројекта отворен је Центар за научно истраживање и екологију на Тјентишту, који ће окупљати ђаке, студенте, професоре и научнике из Србије и БиХ, али и других земаља Европе и свијета.

Уз Национални парк „Сутјеска“, пројектом су обухваћена и заштићена подручја у Србији, Парк природе „Златибор“, Природни резерват Милешевска ријека, те пејзажи изванредних карактеристика „Камена гора” и „Озрен Јадовник”.

Извор: Радио Фоча