ДруштвоНајновијеФоча

НП „Сутјеска“ завриједила пажњу Француске

Амбасадор Француске у БиХ Кристин Тудик поклонила је теренско возило „нисан икс-трејл“ француске Амбасаде Националном парку “Сутјеска” које ће бити искориштено за унапређење степена заштите и очувања прашуме Перућице, најстарије прашуме у Европи, те других зона заштите најстаријег националног парка у БиХ. Најављена је и сарадња француских националних паркова са „Сутјеском“, размјена научних радника и студената.

Француска, једна од најпосјећенијих земаља на свијету, земља атрактивних крајолика, богате културе и историје-посебну важност придаје заштити животне средине и повећању броја заштићених подручја. Уз растућу мрежу националних и регионалних паркова природе ова земља пружа подршку и међународним партнерима у очувању природне околине. За пратнера у БиХ овај пут изабрали су НП „Сутјеска“.

Донирано теренско возило најстаријем националном парку у БиХ, помоћи ће добром управљању и заштити Парка, рекла је амбасадор Француске у БиХ Кристин Тудик.

-Имали смо возило које нисмо дуго размишљали коме да поклонимо, одабрали смо НП „Сутјеска“, коме ће бити веома корисно, јер ми настојимо да подржимо све оне који раде у корист заштите природне околине-рекла је Тудикова.

У НП „Сутјеска“ истичу да ће уз помоћ француске донације обезбиједити адекватне услове за теренске посјете различитим локалитетима унутар Парка који ће бити предмет будућих научних истраживања и обилазака, међу којима се посебно истиче прашума Перућица, највреднији бисер Републике Српске.

-Оосебна захвалност Амбсади Француске коај је поред свих установа из Српске и БиХ одабрала НП „Сутјска“ за ову значајну донацију. Возило ће бити додијељено сектору заштите, првенствено у обиласку и контроли прашуме Перужица-рекао је директор Парка, Дејан Павловић.

Строго заштићени резерват Перућица, од 2017. је на тентативној листи УНЕСКО-а. Кроз пројекат који се финансира средствима ЕУ и ГИЗ-а, у НП „Сутјеска“ реновира се и успоставља центар за виртуелну стварност у Перућици, кроз који ће се прашума учинити максимално приступачном свима уз истовремено смањен било какав негативан утицај на њу.

-Осамдесет одсто грађевинских радова на том објекту је завршено, ускоро ће објeкат бити покривен, кренуће унутрашње уређење. За два до три мјесеца посао би требало да буде завршен-додао је Павловић.

Осим упознавања са богатом, нетакнутом природом НП „Сутјеске“ амбасадор Француске у БиХ Кристин Тудик обишла је и Центар за научно истраживање и екологију на Тјентишту који је прошле године изграђен и опремљен кроз пројекат прекограничне сарадње БиХ и Србије, а који је финансиран уз помоћ ЕУ. Најавила је могућност сарадње француских народних паркова са НП „Сутјеска“, научних радника и студената.

-Ово је природа која је веома богата и лијепа и која би занимала и наше научнике. Зато мислим да би и француски паркови сасвим сигурно били заинтересовани да остваре сарадњу са Националним парком `Сутјеска`, а ја сам ту, уколико такве иницијативе буде из `Сутјеске`, да се потрудим да до тога и дође- рекла је Тудикова.

Као први национални парк природе у БиХ, Национални парк “Сутјеска” дио је историје БиХ и симбол је са својим ботаничким, зоолошким и геолошким богатством, посебно са Перућицом, европским прашумским раритетом и туристичком атракцијом.

Извор: Радио Фоча