НајновијеРепублика Српска

Нови савремени радари вребају возаче, шест их стиже у Фочу

Министарство унутрашњих послова Републике Српске представило је у Бања Луци мониторинг систем новог стационарног радарског система на подручју града Бања Луке, а чији циљ је да додатно унаприједи сигурност саобраћаја.

„Пустили смо у рад девет стационарних радара као дио система сигурности, односно унапређења сигурности саобраћаја у читавој Републици Српској. Од стотину стационарних камера и десет пресретача у овај систем увезано је девет стационарних камера овдје у Бања Луци од укупно 25 колико ће се налазити на подручју Полицијске управе Бања Лука. Настављамо успостављати систем зависно и од пратећих потреба које су кроз овај систем увезане, то јесте подршке локалних заједница због давања одобрења за успостављање стационарних система”, рекао је министар Лукач.

Након презентације система, којој је присуствовао и директор полиције Синиша Кострешевић, министар Лукач је истакнуо да је систем симболично пуштен у рад на дан кад почиње школска година у Републици Српској, те честитао почетак нове школске године ђацима и њиховим родитељима.

„Циљ нам је сигурност наше дјеце, зато позивам возаче да буду много опрезнији на улицама, нарочито у градовима. Стационарни радарски систем ће свакако допринијети сигурности свих учесника у саобраћају. Возаче позивам да поштују прописе, да не праве прекорачења брзине, јер највећи број тешких саобраћајних незгода је управо због неприлагођене брзине”, подсјетио је Лукач.

Он је навео да Министарство унутрашњих послова Републике Српске већ више година поставља савремене техничке системе како би се допринјело сигурности саобраћаја.

„Након завршетка рата на нашим цестама гинуло је више од 250 људи годишње, а уназад пет до шест година мање од 150. Успјели смо успостављањем техничких система, камера и радара да смањимо тај број на 130, 118, прошле године на 101, али када погине стотину људи то је и даље огроман број. Сигурни смо и знамо да технички системи доприносе већој сигурности саобраћаја других земаља у Европи и свијету”, закључио је Лукач.

Министар Лукач је истакнуо да се даљи рад Министарства унутрашњих послова Републике Српске у овој области заснива на томе да се и остатак стационарних радара стави у функцију до краја текуће године.

„Требало би да потпуно у функцији буде 100 радара и десет пресретача који ће бити увезани у један дежурни оперативни центар који у сваком тренутку може пратити и контролирати све што се догађа на нашим цестама и на тај начин брзо интервенисати и помоћи чак и у случају незгоде ако је негдје на оку камере. Мислим да је МУП уз помоћ Владе Републике Српске урадило једну велику ствар на очувању живота грађана и свих наших возача и наше дјеце на улицама”, закључио је Лукач.

Стационарни радари су у поступку постављања и инсталирања на подручју цијеле Републике Српске, а у складу са анализом стања сигурности саобраћаја и извршеним процјенама дефинисана је расподјела и динамика инсталирања: ПУ Бања Лука – 25 стационарних радара, ПУ Бијељина – 12, ПУ Приједор – 10, ПУ Источно Сарајево – девет, ПУ Добој – 12, ПУ Зворник – осам, ПУ Требиње – седам, ПУ Фоча – шест, ПУ Градишка – шест и ПУ Мркоњић Град – пет стационарних радара.

Стационарни радарски систем има сљедеће могућности:

  • аутоматска детекција брзине, за сва возила у видном пољу, до 320 километра на сат у свим тракама које су у видном пољу радара, у доласку и одласку;
  • детекција непоштовања забране пролаза (црвено свјетло) на раскрсницама која су регулисана уређајима за давање свјетлосних саобраћајних знакова;
  • препознавање регистарских ознака за сва возила у доласку и одласку;
  • надзор и снимање;
  • аутоматски пренос података и слично.