ДруштвоНајновијеФоча

Нови изглед школе послије шест деценија

Замјеном столарије на објекту ОШ „Свети Сава“ почела је реализација пројекта енергетске ефикасности који са око 800.000 марака финансира Влада РС. Завршетком пројекта више од 600 ученика и наставници коначно ће добити квалитетне услове за рад.

Послије више од шест деценија ОШ „Свети Сава“ добиће нови изглед. Енергетске мјере, поред замјене комплетне столарије, подразумијевају и замјену крова, термичку изолацију, нови систем гријања и фасаду.

План је да посао буде приведен крају за четири мјесеца.

-Столарија се већ увелико мијења, кренула је и замјена дијела крова, радови теку по плану. Ускоро ће бити расписан и тендер за систем гријања, прећи ћемо на други енергент, пелет умјесто досадашњег угља. Тако да у потпуности слиједи нови изглед објекта- каже директорица школе Јелена Чанчар.

У ОШ „Свети Сава“ од првог усељења, педесетих година прошлог вијека, није било значајнијих спољашњих реновирања. Енергетским утопљавањем услови рада у школи и извођење наставе биће знатно побољшани.

-На једном дијелу школе од када је направљена никада није замијењена столарија, тако да то довољно говори о дотрајалости објекта. Обновом ћемо остварити уштеде, просторије ће бити топлије, а услови за рад и наставу много квалитетнији. Осим тог фукнционалног напретка, школа ће добити и на естетици-рекла је Чанчарева.

Поред ОШ „Свети Сава“, кроз пројекат енергетске ефикасности, који реализује Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, нови изглед добиће и зграда Медицинског факултета у Фочи, те  управна зграда НП „Сутјеска“ на Тјентишту.

Извор: Радио Фоча