ДруштвоНајновијеФоча

Нове цијене у НП „Сутјеска“: У Долину хероја за пет, до водопада Скакавац за 1.000 КМ

Национални парк „Сутјеска“ донио је нови цјеновник и правилник понашања посјетилаца током боравка на простору Парка.

Улазак у Меморијални комплекс на Тјентишту (споменик, Музеј и спомен-кућа битке на Сутјесци), те спортско-рекреативну зону посјетиоци ће убудуће плаћати пет марака по особи, док је цијена уласка на остала подручја Националног парка 10 КМ.

Годишњу улазницу која омогућава неограничен боравак у НП „Сутјеска“ посјетиоци ће плаћати 30 КМ по особи.

Једнократна улазница за породице до пет особа кошта 25 КМ, а годишња 40 КМ.

Новим цјеновником предвиђено је да пензионери и особе старије од 65 година један улазак плаћају пет марака, док је годишња улазница за ове категорије становништва 20 КМ по особи. Исти износ плаћаће дјеца до 14 година у пратњи родитеља.

Једнократна улазница за основце и средњошколце у пратњи туристичког водича или наставника кошта једну, а за студенте двије марке.

За организоване групне посјете поред улазница на наплатним рампама посјетиоци ће новац издвајати и за моторна возила, у износу од 30 КМ по возилу.

Улазак се неће наплаћивати особама са инвалидитетом, дјеци узраста до шест година, као и особама које волонтирају у Националном парку „Сутјеска“.

Новим цјеновником бесплатан улаз предвиђен је 24. маја, када се обиљежава Европски дан паркова, као и током Видовданског успона на Маглић за планинаре са важећом планинарском пропусницом.

У прашуми Перућици кретање посјетилаца могуће је само означеним стазама уз пратњу водича Националног парка и то до 10 група дневно, до 10 особа по групи.

Вођење посјетилаца до водопада Скакавац је строго контролисано уз посебан захтјев и дефинисану цијену од 1.000 КМ, а квадовима и моторним возилима носивости веће од 3,5 тоне забрањен је улаз на подручје Националног парка, наводи се у саопштењу НП „Сутјеска“.

Комплетан цјеновник НП „Сутјеска“ погледајте кликом овдје

Извор: Радио Фоча