НајновијеРепублика Српска

Нова милионска тужба против Српске због неизграђених МХЕ

Фирма „Drina Hydro Energy“ раскинула је уговор о изградњи малих хидроелектрана са Владом Републике Српске, а затим тужила Српску за 2,2 милиона КМ због накнаде штете и измакле добити, сазнаје портал CAPITAL.

Република Српска, коју заступа Правобранилаштво РС, у потпуности је оспорила тужбени захтјев као и висину одштете коју ова фирма тражи.

Рочиште по овој тужби требало је да буде одржано прошле седмице, али је отказано због болести поступајућег судије.

„Drina Hydro Energy“ из Угљевика је у власништву швајцарске компаније „Premar services“ AG, а требало је да гради четири мале хидроелектране на подручју Националног парка Сутјеска.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС су рекли да је Влада РС 2006. године закључила четири уговора о концесији за изградњу МХЕ са предузећем „Premar services“ AG Зуг, из Швајцарске.

Ради се о концесијама за изградњу МХЕ „Хрчавка S-H-1“, „Хрчавка S-H-2“, „Хрчавка S-H-3“ и „Сутјеска 2А“.

Концесионар је затим основао предузеће „Drina Hydro Energy“ Угљевик на које су пренесени уговори о концесији.

У јуну прошле године ово предузеће је обавијестило Владу РС да раскида уговоре о концесији за изградњу МХЕ на подручју Националног парка Сутјеска и да тражи обештећење од 2,19 милиона са припадајућом каматом, да би мјесец дана касније поднијело тужбу.

У тужби се наводи да је разлог нереализације уговора непостојање просторног плана за подручје Националог парка „Сутјеска“.

У одговору на тужбу Српска је навела да је концесионар подношењем самоиницијативне понуде за додјелу концесије на локацији у Националном парку Сутјеска преузео ризик неизвјесности изградње у заштићеном подручју.

Српска тврди да је концесионар био дужан да испита могућности грађења и да се не може се сматрати да је доведен у заблуду јер је био свјестан ограничења и нико му није могао у тренутку закључивања уговора гарантовати извјесност.

„Тужилац је у складу са одлуком Владе РС из 2012. године био свјестан чињенице да неће моћи прибавити одобрење за грађење до доношења плана посебног подручја Наицоналног парка Сутјеска, јер је у њој наведено да се локацијски услови могу издати привремено до доношења поменутог плана, те је у том смислу било који трошак на развијању пројекта ради прибављања поменутог одобрења тужилац преузео искључиво на сопствени ризик. Дакле, од момента доношења поменуте одлуке тужилац је био свјестан чињенице да су даље трошкови потенцијално сувишни“, казали су у Министарству.

Коментар „Drina Hydro Energy“ нисмо успјели добити. Иначе, ова фирма годинама не остварује никакве приходе, а једини пријављени запослени је директор предузећа.

Извор: CAPITAL