НајновијеРепублика Српска

Нова дијагноза за боловање у Српској од сљедеће године

У складу са одлуком Свјетске здравствене организације, и радници у Републици Српској од идуће године ће моћи на боловање због дијагнозе „изгарања на послу”.

Ако вам срце јако лупа свако јутро због одласка на посао, тешко дишете због кратких рокова и задатака који су пред вама, немате концентрације, безвољни сте, стално вам се спава, врло је могуће да патите од хроничног стреса на послу.

Синдром изграња на послу толико је раширен у модерном друштву да од 1. јануара 2022. године и званично постаје дијагноза у свијету, због које ће радници моћи на боловање.

„Будући да је СЗО „синдром изгарања на послу“ уврстила у свој приручник Међународне класификације болести, а примјену најавила од наредне године, Фонд здравственог осигурања РС ће, такође, пратећи свјетске смернице, ову дијагнозу уврстити у наш „шифарник болести“, рекли су из ФЗО РС, додајући да заједно с надлежним инситуцијама прате активности СЗО и Листу међународне класификације болести, те све измјене и новине које се десе на међународном нивоу, а тичу се нових дијагноза, уврштавају и у своје акте.

Извор: Српскаинфо