БиХНајновије

Нова година доноси нова поскупљења грађанима Српске

Уз струју, коју ће привредници у БиХ идуће године плаћати више, на удару су и грађани, који ће веће своте новца морати издвајати за бројне врсте производа, али и услуга, као што су брашно, месо, воће и поврће, али и такси превоз итд.

Пораст цијена струје ће, према мишљењу Зорана Коса, предсједника Удружења млинара Републике Српске, утицати на цијене свих производа, па између осталог и брашна.

„То поскупљење неће утицати толико на цијену брашна колико на цијену пшенице. Ми очекујемо поскупљење брашна, можда и у наредних мјесец дана, у износу од три до четири КМ за врећу од 25 килограма”, рекао је Кос за Независне новине.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, сматра да ће поскупљење струје условити ланчани пораст цијена и у Федерацији.

„Ми упозоравамо на пораст цијена већ од раног прољећа ове године. Мразеви и суша су значајно допринијели поскупљењу пољопривредних производа, а да не говорим о инпутима који улазе у ту производњу. Са порастом цијена струје доћи ће и до значајног поскупљења у ФБиХ”, додаје Бићо.

С обзиром на то да, како сматра Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, на свјетском тржишту влада поремећај цијена прехрамбених артикала, у овом је моменту незахвално прогнозирати како ће се стање одвијати код нас.

„Што се тиче меса, у претходној деценији смо производили 30 одсто потреба тржишта Босне и Херцеговине. Када је ријеч о свињском и јунећем месу, сада је наша производња пала на свега 10 одсто”, наводи Маринковић.

Он додаје да, уколико се ситуација не промијени, пријети несташица овог прехрамбеног артикла.

„Што се тиче неких појефтињења у наредном периоду, сумњам да ће их бити. Имамо прекомјеран увоз и ми увијек апелујемо на увођење мјера заштите домаће производње када су у питању пољопривредни производи”, закључује Маринковић.

Према ријечима Саше Тривића, предсједника Уније удружења послодаваца Републике Српске, раст цијена струје требало би да се одрази на све секторе живота, не само на послодавце и цијене одређених производа.

„Порасле су и цијене нафте и плина, и све ће то заједно довести до инфлације”, каже Тривић.

Угоститељи у Српској, како су нам рекли, тек ће разматрати евентуално поскупљење њихових услуга. Посебно се то односи на хотеле, пошто они својим гостима нуде храну, од чије ће цијене зависити и њихови цјеновници.

Чак и цијене такси услуга у Бањалуци, које су, према ријечима Драгана Пуришића, предсједника Удружења “Бањалучки такси”, већ 11 година исте, требало би да порасту у наредних мјесец или два.

„Једно вријеме смо радили са попустом, али већ три мјесеца радимо без попуста. Највјероватније ћемо морати дизати цијене због поскупљења горива, али и трошкова живота иначе”, закључује Пуришић.

Поставља се питање како ће грађани успјети издржати нови удар на њихове новчанике, поготово ако се зна да је, према рачуници Савеза самосталних синдиката у БиХ, у новембру синдикална потрошачка корпа коштала 2.190 КМ. Мјесец раније, према подацима Агенције за статистику БиХ, у БиХ се у просјеку зарађивало 1.007 марака.

Извор: Независне