ДруштвоНајновијеФоча

Никад бројније пијукање у Храму Светог Саве

Велики број малишана и ове године је пијукањем у Храму Светог Саве у Фочи најавио долазак најрадоснијег хришћанског празника Божића.

Након вечерње службе дјеца су опонашењем пилића у слами разасутој по храму скупљала слаткише, којима су из засипали свештеници.

Овај древни српски обичај прије три године заједно су оживјели Дјечија играоница „Звјездица“ и фочански свештеници, а из године у годину све више дјеце учествује у њему.

Водитељ „Звјездице“ Звјездана Кулић каже да велики број дјеце говори да су она више него икад жељна дружења и игре.

„Храм је одзвањао дјечијом циком и грајом, чему се сви много радујемо и желимо да нам таква буде наредна година“, рекла је Кулићева.

Старјешина Храма Светог Саве, протојереј ставрофор Ненад Тупеша каже да Божићу треба да се радује свака твар, јер се у тијелу рађа Христос.

„Ту велику тајну побожности дјеца су објавила на најаутентичнији начин, како то заправо Господ и каже; „Пустите дјецу нека долазе к мени,јер је таквих Царство небеско“. Ништа нема узвишеније од радости дјеце, када она својим срцем и умом, колико им је то допуштено, прославе Бога, а дјеца немају злобе, они су анђели Божји и они увијек срцем својим свједоче живог, истинитог Бога и Христа витлејемског Богомладенца“, рекао је Тупеша.

Извор: Радио Фоча