НајновијеРепублика Српска

Нема смањена плата радницима без Синдиката

Примања запослених у јединицама локалне самоуправе у искључивој су надлежности Посебног колективног уговора чији потписници су Синдикат управе Републике Српске и Министарство управе и локалне самоуправе и не може доћи до смањења плата без Синдиката, договорено је на данашњем састанку премијер Српске Радована Вишковића са делегацијом Синдиката управе.

Договорено је и да ће се број запослених утврђивати кроз нови Закон о локалној самоуправи, у чијој изради ће учествовати Синдикат управе Републике Српске.

Састанак је организован на позив Вишковића, а присуствовали су и министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић, министар финансија Зора Видовић и помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Мира Васић, саопштено је из Синдиката управе Републике Српске.

Тема састанка била је иницијатива Синдиката управе Републике Српске да се врати право на накнаду топлог оброка и регреса, али и најављено смањење плата и броја запослених у јединицама локалне самоуправе, како је то предвиђено мјерама у Програму фискалне консолидације.

„Када је у питању иницијатива за враћање топлог оброка и регреса, данас је усаглашено да се формира радна група испред Синдиката управе Републике Српске и представника Владе Републике Српске који би до разматрања Програма економских мјера и Буџета за 2022. годину требали да израде ново законско рјешење, које ће сасвим сигурно довести до повећања личних примања запослених у јавним службама и органима управе”, наводи се у саопштењу.

На састанку је разговарано и о реформи јавне управе, која подразумијева доношење нових закона о државним службеницима, о локалној самоуправи и о службеницима и намјештеницима у локалној самоуправи, који ће се заједнички припремати и усаглашавати на релацији Синдикат управе Републике Српске и Влада Републике Српске прије упућивања у Народну скупштину Републике Српске на усвајање.

„О правима запослених у јединицама локалне самоуправе једини легитимитет има искључиво Синдикат управе Републике Српске као потписник Посебног колективног уговора, јер је Уставни суд Републике Српске утврдио да је Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби закључивао неуставне и незаконите измјене и допуне Посебног колективног уговора”, наведено је у саопштењу.

Извор: СРНА