ДруштвоНајновијеФоча

Негодовање мјештана и туриста због стања пута Фоча- Шћепан поље (ВИДЕО)

На хиљаде туриста и оних који су овог љета пошли на рафтинг на Тари и Дрини не могу да не изразе чуђење како изгледа један магистрални пут који повезује двије државе, Босну и Херцеговину и Црну Гору. Око 20 километара саобраћајнице на правцу Фоча- Шћепан поље је пуно рупа, сужења, клизишта, закрпљеног асфалта и дијелова макадама, и то је тако деценијама уназад.

Реконтрукцију или изградњу нове саобраћајнице на овом правцу заговарају политичари из врха власти Репубике Српске и БиХ годинама, а у та обећања укључена је општинска власт у Фочи.

„Имали смо посебну сједницу локалног парламента у мају ове године с темом регионални и магистрални путеви, а колико је било озбиљно
засједање говори и чињеница да на њој није био присутан ни министар саобраћаја, ни његов замјеник”, каже Огњен Бодирога, одборник СДС- а у СО Фоча.

Он подсјећа да су републичке власти обећавале и прије пет година након тешке саобраћајне несреће аутобуса на овом путу и страдања једне дјевојке, али и то је остало мртво слово на папиру.

Независни одборник Милорад Костић истиче да је општини Фоча једина нада у разним облицима туризма, али се та дјелатност не може одвијати без добрих путева.

Поред овог пута се налази више од 20 кампова који организују рафтинг туре Таром и Дрином. Власници кампова кажу да гости негодују каквом саобраћајницом долазе на рафтинг авантуру.

„Па пут је да те Бог драги сачува. Још једном позивам све представнике у БиХ и Републици Српској да дођу до кампова и увјере се у стање саобраћајница. Многи љубитељи рафтинга избјегавају да дођу до кампа само због пута”, објашњава Здравко Матовић, предсједник Удружења рафтера Фоча.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић је у мају ове године изјавила да ће се пут Фоча-Шћепан Поље градити идуће године. Да ли је то само још једно обећање.

Министар иностраних послова БиХ Бисера Турковић, након састанка са потпредсједником Црне Горе Дританом Абазовићем, се кратко осврнула на изгрдњу те саобраћајнице.

„Боља саобраћајна повезаност је сигурно приоритет између БиХ и Црне Горе, а посебно преко Шћепан Поља. У активности су укључени
сви релевантни органи власти”, рекла је Турковићева.

Фочаци кажу да би овом вишедеценијском проблему највише приличила народна изрека „Не липши магарче до зелене траве“.

Извор: БН