НајновијеРепублика Српска

Невесиње: Дјечака скидали, ударали, малтретирали дужи период (ВИДЕО)

У Основној школи „Ристо Пророковић” у Невесињу догодила су се два случаја бруталног вршњачког насиља, а након што је објављен видео насиља испливали су детаљи злостављања једног дјечака.

Наиме, једна сцена злостављања снимљена је и доспјела је на друштвене мреже. На снимку се види иживљавање над дјететом које лежи на поду, а вршњак га шутира ногама из све снаге. Све се дешава се у учионици.

Како преноси Топ портал, у невесињској основној школи истражује се још један гори и бруталнији случај насиља у седмом разреду.

Према информацијама добро упућеног извора из Основне школе у Невесињу насиље над дванаестогодишњим дјечаком догађало се дужи временски период.

„Седморо дјеце, пет дјечака и двије дјевојчице психички и физички су злостављали вршњака. То је монструозна прича”, наводи извор из школе.

Додаје да је све то трајало дужи временски период, а да остала дјеца нису реаговала.

„Скидали су га до доњег веша, штипали, просипали воду и сипали неку другу течност, бацали му патике, јакну, малтретирали га око школе и у школском објекту. Дјечак није ништа говорио, већ је једна од школских другарица након извјесног времена испричала мајци која је пренијела родитељима малтретираног дјечака”, открива извор ужасне детаље злостављања.

Након свега, дјечак је отворио душу и тек тада све испричао родитељима.

Да проблем постоји и да се рјешава потврдила је и директорица Основне школе „Ристо Пророковић” Невесиње, Мара Шаран.

Шаран наглашава да се у школи поступа по закону и у складу са законским актима, као и у складу са протоколом о поступању у случају вршњачког насиља.

„При самом сазнању одмах смо приступили свим радњама које су законом прописане. Обавјештена је и Полицијска станица и Центар за социјални рад и Министарство образовања. Све се ради у складу са законом и поступак је још увијек у току”, рекла је Шаран.

Додаје да је и особа која је објавила снимке и имена дјеце, изложила опасности дјецу и пријављена је Полицијској станици Невесиње.

Шаран у више наврата наглашава да је све у поступку утврђивања од стране школе и свих надлежних установа.

Због цијеле ситуације, која је очигледно измакла контроли, данас засједа и безбједносни форум Општине Невесиње.

Вршњачко насиље у посљедњих неколико година у порасту је у цијелој БиХ и региону. Свако неколико дана у медијима или на друштвеним мрежама појаве се брутални снимци иживљавања дјеце над вршњацима. Неки од тих случајева завршавали су трагично. Подсјетимо да је прошле године након самоубиства дјетета у Новом Травнику објављена информације да је оно трпило дуги период вршњачко насиље и да је управо то био разлог самоубиства.

Извор: Топ портал