НајновијеРепублика Српска

На прољеће могућ пад цијена квадрата станова у Српској

Цијене квадрата у новоградњи у Републици Српској могле би пасти за десетак процената већ на прољеће уколико не дође до новог поскупљења грађевинског материјала.

Истичу то саговорници “Гласа Српске” наглашавајући да је тешко очекивати да се цијене некретнина врате на ниво од прије годину, али да је реално да већ почетком нове грађевинске сезоне дође до појефтињења, с обзиром на то да су се цијене грађевинског материјала вратиле на ниво прије енормног поскупљења.

Цијене станова у Српској за годину су повећане за 50 одсто, а због луксузније градње и квалитетнијег опремања Бањалука је, према рачуници статистичара, са просјечном цијеном од 3.729 марака по квадрату убједљиви рекордер.

Осим тога, на појединим локацијама у строгом центру града на Врбасу квадрат је овог љета коштао и више од 5.000 марака.

– За почетак би цијена могла ићи на доље за десетак процената, а све даље видјећемо, зависиће од потражње и кретања трошкова градње – рекао је директор Агенције за некретнине “Ремакс” из Бањалуке Драган Милановић.

Додао је да је продаја нових станова смањена за око 30 одсто те да се фокус све више помјера на куће и плацеве.

И у бијељинској агенцији “Сим некретнине” кажу да би до појефтињења квадрата за неколико процената могло доћи са почетком нове грађевинске сезоне.

Извор: Глас Српске