ДруштвоНајновијеФоча

На првом пливању за Часни крст у Миљевини учествовало 40 одважних пливача

На првом богојављенском пливању за Часни крст на подручју општине Фоча, на ријеци Бистрици у Миљевини, учествовало је 40 пливача, међу њима и четири дјевојке, из Фоче, Миљевине, Вишеграда, Билеће, Зворника.

У таласима брзе и кристално чисте ријеке, на температури ваздуха од неколико степени испод нуле, одважни младићи и дјевојке запливали су за Часни крст чиме је овај необичан вид чувања успомене на Христово крштење установљен и на подручју општине Фоча.

Такмичење је било у потпуно другом плану, али ће ипак остати забиљежено да су до Часног крста прве допливале двадесетдвогодишња студенткиња стоматологије из Зворника Тања Ерделић и шеснаестогодишња ученица средње економске школе Валентина Вуковић из Миљевине.

Ерделићева каже да је прелијеп осјећај запивати у ријеци у јануару.

„Адреналин ради, тако да није било хладно, баш је било добро. Било ми је ово први пут да пливам за Чани крст и предлажем ово свим Србима свијета“, рекла је Ерделићева.

Страха од мраза и хладне воде није било ни код Вуковићеве.

„Апслутно не, осјећај је диван, нешто неописиво. Да наступим на богојављенском пливању одлучила у сам се договору са својим оцем. Предложила бих свима у наредним годинам да се пријаве“, рекла је Валентина, која је позната и као одличан каратиста Карате клуба „Нипон“ из Фоче.

Парох Црквене општине МИљевина Љупко Медојевић вјерује да ће пливање прерасти у традицију.

„Имамо подршку омладине и цијеле заједнице да то постане традиција и да, ако Бог да, то унаприједимо, да то буде на вишем нивоу“, рекао је Медојевић.

Орагнизацију богојављенског пливања помогли су чланови Спасилачке службе „Вулф“ из Фоче који су обучени у ронилачка одијела били задужени за безбједност пливача.

Извор: Радио Фоча