ДруштвоНајновијеФоча

На Бјелави рампа за багере- никла “Кућа за одбрану ријека”

Чланови фочанског Удружења грађана „Бјелава“, у сарадњи са Центром за животну средину и Коалицијом за заштиту ријека БиХ, данас су у Буковици код Фоче поставили контејнер који су назвали „Кућа за одбрану ријека“ у којем ће дежурати да би спријечили евентуални поновни долазак машина у корито ријеке Бјелаве због градње мале хидроелектране.

„Кућа за одбрану ријека“, осликана мотивима који указују на погубне посљедице малих електрана, постављена је у близини магистрале Фоча-Тјентиште, на самом почетку макадамског пута, који је долином Бјелаве прошле године прокопао концесионар, фочанско предузеже „Србињепутеви“, да би омогућило приступ локацији на којој је предвиђена градња мале хидроелектране.

Еколошки активисти, касније окупљени у Удружење „Бјелава“, у више наврата су организовали протесте, упозоривши да је концесионар без дозволе искрчио огромну количину шуме, узурпирао приватна имања, промијенио ток Бјелаве и угрозио градски водовод, с обзиром да се Фоча питком водом напаја са те ријеке.

Предсједник Удружења „Бјелава“ Јован Дракул каже да и на овај начин желе да пошаљу јасну поруку надлежном министарству, које ће одлучивати о додјели дозвола за градњу малих ХЕ, да грађани неће одустати од одбране не само Бјелаве, већ и осталих фочанских ријека.

„По узору на активисте широм БиХ, који су баш на овакав начин стопирали инвеститоре и одбранили своје ријеке, даноноћно дежурајући у контејнерима, ми ћемо да поставимо и барикаде и рампе и на другим мјестима са којих се може прићи ријеци. То ће бити јасан сигнал да нећемо дозволити ниједној машини да се појави на Бјелави и другим ријекама које су угрожене лошим концесионим уговорима“, истакао је Дракул.

Он је подсјетио да би декларација, која је једногласно донесена у Народној скупштини Републике Српске, требало да обавеже све општине и министарства да стопирају дозволе за градњу малих ХЕ које се од њих траже и да изврше ревизију, као у овом случају, досадашњих концесионих уговора.

„Уколико неко студиозно приступи ревизији, јасно је да ће овдје доћи до стопирања градње малих ХЕ“, увјерен је Дракул.

Из Удружења “Бјелава” појашњавају да је након више протеста грађана, надлежно министарство стопирало радове у кориту ријеке Бјелаве и да је сада у току процес израде студије утицаја на животну средину, који претходи прибављању еколошких и грађевинских дозвола.

Еколози сматрају да концесионар то неће моћи остварити, истичући да су сви аргументи на њиховој страни.

„Главни аргумент су, свакако, нерашчишћени имовинско-птравни односи, што је основа за било какве дозволе. Нису ријешени нити ће бити ријешени, јер једноставно људи не желе да продају своја имања. Ми већ годину апелујемо да је угрожен градски водовод, клизишта су се већ појавила, прокопан је пут којим се директно угрожава цјевовод, погођена је и воденица која је заштићена као културно-историјско наслијеђе, а нико не мари ни што је нарушена природа, што су угрожени младица, која се овдје мријести, пастрмка, ријечни ракови“, упозорио је Дракул.

Јелена Иванић из Центра за животну средину напоменула је да је Бјелава значајан извор питке воде за Фочу.

„Циљ је заштита Бјелаве, да се заустави уништавање природе и повлађивање инвеститору упркос јасном противљењу грађана и јасном кршењу закона“, навела је Иванићева.

„Кућу за одбрану ријека“ осликао је фочански умјетник Владимир Милановић.

„Ове илустрације преносе једноставну поруку, свима јасну- да се стављањем ријека у цијеви уништава природа и да то једноставно не смијемо дозволити“, рекао је Милановић.

Из удружења „Бјелава” је најављено да ће се о градњи малих хидроелектрана у Фочи расправаљати и на једној од наредних сједница фочанског парламента.

Извор: Радио Фоча