БиХНајновије

Најава поскупљења електричне енергије за привреду у БиХ и Србији до 135 одсто

Фирме из Босне и Херцеговине и Србије саопштиле су да су добиле најаве од својих снабдјевача да ће електрична енергија поскупити од 70 до 135 одсто.

Остварење ових најава би, како тврде, довело до смањења производње и отпуштања радника, али и поскупљења роба и услуга које нуде тржишту.

Драстичан раст цијена електричне енергије посљедњих мјесеци запљуснуо је цијелу Европу, а као главни разлози наводи се поскупљење права на емитовање СО2 и природног гаса. Цијене на берзама тренутно иду од 90 до 200 евра по мегават-сату. На српској берзи електричне енергије СЕЕПЕX цијена је од почетка године повећана за скоро 80 одсто и данас је на дан-унапријед тржишту 174 евра по MWh. Фирме у региону електричну енергију не купују на берзама, па не значи да ће толику цијену и морати да плате, али добављачи прате тренд кретања цијене на берзама.

Први удар овогодишњег раста цијена фирме су осјетиле у јуну, а с обзиром да се раст наставио, било је само питање тренутка када ће се високе цијене на берзама одразити и на уговоре које фирме склапају са добављачима. У БиХ и Србији главни снабдјевачи су државне компаније Електропривреда БиХ (ЕПБиХ) и Електропривреда Србије (ЕПС).

Дејан Стојчевски, технички директор српске берзе електричне енергије СЕЕПЕX, упозорио је у разговору за Balkan Green energy News у августу, када је раст цијена на берзама био око 60 одсто, да ће у проблемима бити привреда која уговоре о снабдјевању потписује у другом дијелу ове године.

„Потрошачи који имају дугорочне уговоре за ову и наредну годину неће осјетити овај нагли скок, али у проблемима су они који електричну енергију набављају краткорочно и у другом дијелу године за наредну. Они потрошачи који су уговоре за следећу годину склопили у марту, априлу ове године, нису угрожени јер је тада цијена била око 60 евра“, каже Стојчевски, који је тада дао и неколико савјета фирмама да се изборе са трендом раста цијена електричне енергије, који ће се наставити и наредних година.

Сада је питање како ће реаговати држава, и да ли ће реаговати. У Шпанији је већ уведен порез којим ће се прибавити средства за помоћ потрошачима, Бугарска је већ припремила мјере, док је у процедури план за фирме у Румунији.

Представници Удружења послодаваца Федерације Босне и Херцеговине и Управе ЈП Електропривреде БиХ (ЕПБИХ) постигли су сагласност да је најављено поскупљење електричне енергије неодрживо и да би имало несагледиве последице како за привреду, тако и за становништво и друштво у цјелини.

Тема састанка, како је саопштило Удружења послодаваца ФБиХ (УПФБИХ), је било најављено драстично повећање цијене електричне енергије од 70 до 120 одсто.

Заједнички закључак је да је у разговоре потребно укључити представнике Владе Федерације БиХ те је договорено да се сутра одржи заједнички састанак представника УПФБиХ и Управе ЈП Електропривреда БиХ са федералним премијером Фадилом Новалићем и министром енергетике, рударства и индустрије Нермином Џиндићем.

Удружење наглашава да најављено повећање цијена електричне енергије не би био удар само на привреду која се тек почела опорављати од посљедица пандемије болести КОВИД-19, него и на становништво, јер би више цијене струје резултирале драстичним поскупљењима роба и услуга на тржишту.

Удружење послодаваца ФБиХ неће одустати од свога става да максимално повећање цијена електричне енергије не смије бити више од једноцифреног броја.

Слична је ситуација и у Србији. Како преноси Н1, крагујевачки привредници отвореним писмом су се обратили јавности да их је Електропривреда Србије (ЕПС) обавјестила да ће од 1. октобра њихови рачуни за утрошену електричну енергију бити већи 135 одсто. Они наглашавају да ће због тога морати да смање производњу, отпуштају раднике, а неки ће и престати са радом.

Електропривреда Србије је (ЕПС) обавјестила крагујевачку фабрику пластичних затварача “Алфа пласт” да ће због поремећаја на тржишту електричне енергије наредних 12 месеци, умјесто 59 евра по мегават сату (MWh), плаћати 123 евра.

Рајко Сретеновић, власник фирме, која производи пластичне затвараче за јестиво уље, тврди да ће радити само ноћу када је јефтинија струја.

Крагујевачка кланица меса „Будућност“ најавила је отпуштање радника због поскупљења електричне енергије. Славољуб Сретеновић, из кланице “Будућност”, каже да ће морати да редукује производњу и да отпусти дио радника.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да су му власници једне цементаре у Србији рекли да ће, ако цијене електричне енергије на либерализованом тржишту буду оволико високе, морати да подигну цијену цемента за 25 одсто, пренио је Пинк.

Вучић је рекао да је о томе разговарао са министарком енергетике Зораном Михајловић и премијерком Аном Брнабић.

„Формираћемо велику радну групу на нивоу државе за решавање овог проблема”, додао је Вучић.

Извор: БУКА