НајновијеСпортФоча

Наши шахисти освојили пет медаља на 28. омладинском првенству Републике Српске

Шаховски савез Републике Српске oд 23. до 25. априла 2021. године организовао је 28. Кадетско и омладинско првенство Републике Српске у хотелу “Дамис” на Палама.

Шаховски клуб “9. јануар” из Фоче наступио је са 22 такмичара у готово свим категоријама, од 8 до 20 година. Тренер клуба Радан Мимић изјавио је да је клуб ове године поред квалитета ишао и на бројност учесника.

Златну медаљу освојила је Ирина Мимић у категорији до 8 година. Васика Ивановић је освојио 3. мјесто у категорији до 10 година. Софија Мимић, у категорији до 14 година, освојила је 3. мјесто, такође 3. мјесто у категорији до 16 година освојила је Анђела Ивановић. У категорији до 18 година, Миљана Голубовић освојила је друго мјесто.

„Ми смо задовољни, са 5 медаља, мада то није на нивоу као и прошле године. Имали смо несрећу да у задњем колу изгубимо двије медаље гдје смо били сигурни у побједе, док смо имали такмичара у категорији дјечаци до 18 година који је у задњем колу у партији за прво мјесто изгубио и на крају завршио на 4. мјесту. У суштини, задовољни смо успјехом, битно је да су дјеца задовољна, да је такмичење прошло у најбољем реду, што се тиче резултата, они ће кроз даљни рад свакако бити бољи. Додао бих да су сви освајачи медаља остварили пролаз на државно првенство”, изјавио је тренер Радан Мимић.

Један од оснивача ШК “9. јануар” из Фоче, Александар Ковач, истакао је да је ово трећи кадетски турнир на којем клуб учествује под овим именом.

„Клуб као клуб, упркос корона вирусу, успио је да одржи континуитет у раду, клуб је учествовао са 22 члана, резултати нису на нивоу прошлогодишњих и надам се да ће клуб у наредном периоду превазићи те проблеме кроз рад. Клуб има идеју да у будућности побољша инфраструктуру, да повећа број играча и интресовање за шах у граду. Корона је спријечила све те активности, као и контролне турнире гдје би видјели гдје се тренутно налазимо, тако да смо задовољни, све је прошло у најбољем реду ипак резултати треба да буду у другом плану, битно је да дјеца воле и играју шах”, поручује Ковач.

Ковач, који је исто тако и предсједник Шаховског савеза Републике Српске, више је него задовољан оствареним резултатима у задњих 14 мјесеци, колико се налази на челу савеза.

„Прошле године смо били најуспјешнији спортски савез, не само у Републици Српској и Босни и Хеецеговини, већ и на Балкану. У оквиру ФИДЕ, кровне шаховске организације, савез Републике Српске је препознат као један од најуспјешнијих организација. Прошле године смо успјели одржати 7 такмичења и 31 турнир, док ћемо ове године тај број учинити још већим. Вирус корона диктира календар такмичења, такође такмичења се одржавају у складу са препорукама Института за јавно здравље што подразумјева обавезне маске, поштовање дистанце, дезинфекција руку и шаховских фигура”, наглашава Ковач.

Ковач је додао да су амбиције Савеза да свака основна школа има шаховску секцију, а да сваки град и општина има шаховски клуб. Савез ће ићи са иницијативом ресорном Министарству да уз остале спортске дисциплине, шах добије мјесто, односно одређени број часова у наставном програму за физичко васпитање.