БиХНајновије

НАТО и ОСБиХ поново на Мањачи

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага Босне и Херцеговине (ОСБиХ) генералпуковник Сенад Машовић најавио је данас да ће ОСБиХ на полигону борбене обуке „Мањача“ од 6. до 10. септембра реализовати вјежбу СЕЛ-2 оцјењивања Лаке батаљонске пјешадијске групе.

„Ријеч је о вјежби која ће бити оцјењивана/евалуирана од оцјењивача ОСБиХ уз оцјењиваче партнерских држава, те ће у комплетном процесу бити евалуирана од НАТО савеза”, истакао је генерал Машовић.

Подсјетио је да су ОСБиХ прошле године провеле двије врсте оцјенивања за Лаку батаљонску пјешадијску групу.

„Ове године проводимо вјежбу СЕЛ-2 с јасним циљем и намјером да припремимо Лаку батаљонску пјешадијску групу за кључно и захтјевно оцјењивање НЕЛ-2, које нас чека 2022. године и које ће бити проведено у потпуности од стране НАТО савеза”, прецизирао је Машовић.

Навео је и да су ОСБиХ до 2018. године декларисале мање јединице које су од НАТО савеза биле у потпуности оцијењене као НАТО интероперабилне и борбено спремне, уз јасно изражену жељу да се подигне степен способности и степен сарадње с НАТО савезом, јавља Фена.

„Овај задатак нимало није лаган и подразумијева значајна средства, као и значајно подизање степена интероперабилности и обуке и представља задатак који врло јасно говори о способностима и задацима”, али и могућностима ОСБиХ, казао је Машовић.

Појаснио је, истовремено, како ће вјежба СЕЛ-2 бити реализована у складу с НАТО концептом оперативних способности и уз пуно поштовање свих епидемиолошких мјера.

„Вјежба оцјењивања Лаке батаљонске пјешадијске групе показује јасну опредјељеност ОСБиХ, али и државе Босне и Херцеговине да у свим сегментима достигне НАТО стандарде и настави на НАТО путу до пуноправног чланства”, поручио је генерал Машовић путем видео-поруке.

Извор: Агенције