НајновијеРепублика Српска

Настава за ниже разреде од уторка, баште у кафићима раде од сутра

Републички штаб за ванредне ситуације на данашњој 78. сједници усвојио је измјене Закључка о спровођењу епидемиолошких мјера чиме се од сутра дозвољава рад угоситељских објеката, под одређеним условима, а дјеца од првог до петог разреда се враћају у школске клупе.

Републички штаб за ванредне ситуације одржао је данас 78. сједницу, телефонским путем, на којој је донио Закључак о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској.

Одлуком Републичког штаба, у периоду од 5. до 8.априла, ограничава се рад угоститељским објектима за исхрану и пиће, укључујући објекте који послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност (бензинске пумпне станице и др.), на начин да се у периоду од 06:00 до 22:00 часова дозвољава вршење услуге доставе хране и пића, шалтерска продаја хране и пића, те послуживање хране и пића у вањскoм дијелу угоститељског објекта, односно у простору за услуживање на отвореном (љетна башта, тераса, врт), уз услов да је простор отворен са најмање три стране, без обзира да ли је поменути простор наткривен, уз строго поштовање упутстава ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске.

У периоду од 5. до 8. априла, угоститељи који послују у угоститељском објекту за смјештај, услуге смјештаја могу пружати без временског ограничења, а услуге исхране и пића само гостима којима пружају услуге смјештаја, у периоду од 06:00 до 22:00 часа, док осталим гостима могу пружати услуге у отвореном простору објекта (љетна башта, тераса, врт) уз поштовање свих претходно набројаних услова.

Од 8. априла, дозвољава се рад угоститељским објектима (на отвореном и у затвореном простору) за смјештај, исхрану и пиће, уз строго поштовање упутстава које је прописао ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске.

Такође, од 8. априла, штабови за ванредне ситуације градова/општина ће, у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, у свом граду/општини, доносити одлуке којима ће се уређивати рад угоститељских објеката.

Од уторка, 6. парила, наставиће се одвијање васпитно-образовног рада у просторијама основних школа, за ученике од 1. до 5. разреда основних школа, као и одвијање продуженог боравка.

За остале ученике, од 6. до 9. разреда, као и за средњошколце и студенте универзитета, настава ће се и даље одвијата on line коришћењем средстава електронске комуникације, у складу са инструкцијом надлежног министарства.

Извор: РТРС