НајновијеРепублика Српска

Народна скупштина РС једногласно усвојила Декларацију о заштити ријека у РС

„Народна скупштина РС једногласно усвојила Декларацију о заштити ријека у Републици Српској”, потврђено је из Центра за животну средину.

Из Центра истичу да је ово тек почетак и да се иде даље у циљу заштите ријека у Републици Српској.

У предложеној Декларацији се наводи да су ријеке једно од највећих природних богатстава Републике Српске и да ће бити уништене уколико се реализују издате концесије за изградњу малих хидроелектрана. Такође, наводи се да се изградњом МХЕ угрожава и животно станиште за многе животињске врсте, као и нарушавање животне средине и екосистема који зависе од ријека.

Од Владе РС тражи се да прогласи мораторијум на изградњу малих хидроелектрана, односно да се обуставе сви даљњи радови и пројекти на нашим ријекама, све док се не изврши комплетна ревизија поступака доношења концесионих дозвола за изградњу минихидроцентрала за период 2005-2020. година.

„Ова декларација је основа за адекватнију заштиту свих ријека у РС, а нарочито оних које су дио заштићених подручја или представљају значајну природну вриједност и насљеђе. Текст предложене декларације о заштити ријека у Републици Српској заснован је на Декларацији о заштити ријека Западног Балкана која је донесена у новембру 2019. године на међународној конференцији одржаној у Сарајеву. Садржај декларације је квалитетан, савремен, хармонизован са европским и свјетским еколошким стандардима, на његовој изради је учествовало 75 представника еколошких удружења, институција и стручњака из БиХ и цијеле Европе. Декларација представља само једну добру полазну основу за спровођење квалитетне еколошке политике, али од нечега се мора почети”, рекао је за Миљан Малиш испред Удружења грађана „Бјелава” из Фоче.

Јелена Иванић из Центра за животну средину рекла је да је Декларација о заштити ријека у Републици Српској основа за адекватнију заштиту свих ријека у РС, а нарочито оних које су дио заштићених подручја или представљају значајну природну вриједност и насљеђе.

„Усвајањем Декларације за заштиту ријека у Републици Српској би се осигурали предуслови за здраву животну средину за сваког човјека. Усвајање ове декларације је један почетак и исказана воља доносиоца одлука да се посвете рјешавању овог проблема, затим слиједи даљи рад на усвајању законских и поџаконских аката који прате ову област како би усвајане ове Декларације имало стварне ефекте”, истиче Јелена.

Извор: Бука