ДруштвоНајновијеФоча

Напајање струјом стабилизовано, Бистрица и даље расте

Обилна киша која је ноћас падала на подручју општине Фоча довела је до излијевања ријеке Бистрице која је поплавила подрум једне стамбене зграде, њиве и гараже. Бистрица се излила на мјесту гдје је то готово редовна појава при обилним падавинама. Водостај Бистрице и даље расте и пријети да угрози још једну оближњу стамбену зграду, док су водостаји Дрине и Ћехотине у благом порасту.

Излијевање Бистрице у Миљевини, прекид у електроснабдијевању, замућеност воде за пиће, зачепљење одводних шахтова и излијевање воде на тротоаре и коловоз, само су неки од проблема које су у краком временском периоду изазвале обилне падавине. Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић оцијенио је да је ситуација на подручју општине тешка.

-Цијела регија у неколико наврата није имала струју, било је до Електропреноса БиХ, али је стање на електромрежи тренутно стабилно. Надам се да нећемо имати проблеме са водостајима Дрине и Ћехотине. Имали смо проблеме са одвођењем оборинских вода, а наше службе су у касним синоћњим и раним јутарњим часовима успјеле то да ријеше-навео је Вукадиновић.

Вукадиновић се осврнуо на рјешавање дугогодишњег проблема излијевања ријеке Бистрице у насељу Миљевина, до којег редовно долази усљед обилних падавина.

-Са предузећем „Воде Српске“ ради се елаборат који ће да покаже шта је то што узрокује поплаве. Велики број људи се са терена јавља због угрожености од клизишта и бујичних вода. Међутим, морамо бити свјесни да је ово стање елементарне непогоде и бујичних вода које су незапамћене и морамо се борити и носити са овим- рекао је Вукадиновић.

Напајање струјом у Фочи углавном је стабилизовано. Тренутно је без електричне енергије комплетно подручје Тјентишта, а биљеже се парцијални кварови и на нисконапонској мрежи. Пред фочанским електричарима су пуне руке посла.

Извор: Радио Фоча