ДруштвоНајновијеФоча

Мјештани и еколози против градње МХЕ на Бјелави

Нацрт студије о утицају градње Мале хидроелектране „Бјелава“ на животну средину пун је недоречености и не даје одговоре на бројна животна питања која интересују грађане, а посебно на утицај електране на водоснабдијевање Фоче, истакли су учесници јавне расправе о овом документу, која је данас одржана у Фочи. Представници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске поручили су да до данас нису издали ниједну дозволу за овај пројекат, те да је ово тек први корак, а да нацрт мора да прође јавну расправу и прибављање мишљења надлежних органа да би се ишло у даљу процедуру.

Представници Јавне научне установе Институт за заштиту и екологију Републике Српске, који су израдили нацрт студије, саопштили су да би током градње електране дошло до привремених негативних утицаја, краткотрајног карактера, те да би инвеститор био обавезан да се придржава мјера заштите, уз стални надзор и праћење, између осталог, квалитета воде и ваздуха, ерозије терена, минималног протока ријеке и других показатеља.

Мјештани и представници еколошких удружења из Фоче, Републике Српске и БиХ подсјетили су да је инвеститор 2020. године- за вријеме короне, када је на снази био полилцијски час, нелегалним радовима, што је како су истакли, утврђено и у судском поступку, нанио огромну штету у кориту Бјелаве, измјештајући дио тока ријеке, девастирајући шуму и узрокујући бројна клизишта на траси градског водовода.

Драгана Дракул из фочанског Удружења грађана „Бјелава“ каже да, након што су успјели да се изборе да се радови обуставе, није смјело уопште доћи до тога да се прича о градњи електране на ријеци са које се Фоча снабдијева водом поново актуелизује.

„Жила куцавица сваког града је водовод и не могу да вјерујем да у 21. вијеку долазимо до тога да се водовод доводи у питање и угоржава. Израђивач студије је представио налазе са терена, из документације, али нигдје нису представили стање на терену какво је сада, након радова и пробијања трасе за цјевовод мини хидроелектране- нису сликали цијеви које висе у ваздуху и које могу да пукну сваког часа, нису сликали одроне који су са више метара земље прекрили цијеви и вентиле од водовода. Њих није брига, ако цијеви пукну, ми ћемо бити у проблему, они неће“, рекла је Дракул.

Поручила је да ће ово удружење уложити све напоре и ресурсе, укључити све стручне капацитете и људе које познају да би оспорили ову студију и зауставили пројекат.

Учесници јавне расправе су констатовали да би цјевоводи електране били дуги укупно око 10 километара, на 12 километара водотока, уз оцјену да је велики проблем у Републици Српској што не постоји законска уредба којом се, приликом градњи електрана, не регулише биолошки минимум протока у ријекама.

У зони градње МХЕ „Бјелава“ налази се и стара воденица, која је под заштитом као културно- историјско добро. Њен власник Милош Вујичић каже да су ранији радови у кориту Бјелаве узроковали клизишта, те да би градњом електране био угрожен опстанак становништва у том крају.

„Ријека нам значи живот. Ако дозволимо инвеститору да ово направи, то ће се угасити, домаћинства у долини Бјелаве мораће да се иселе да би се инвеститору пружила прилика да још више зарађује“, каже Вујичић.

Миљан Малиш из Удружења „Бјелава“ подсјетио је да је Водоводно предузеће „Извор“ 2016. године дало мишљење да никакви радови нису дозвољени у зони уже заштите, гдје постоји велики број клизишта, да би 2022. године промијенило мишљење и дало условну сагласност.

Он је подсјетио да су сакупили више хиљада потписа грађана за петицију против градње електране на Бјелави.

„Да ли је потребна једна приватна мини хидроелектрана-  интерес једног много имућног човјека или је битан интерес цијелог града, општине Фоча. То у наредном периоду треба да одлучи Министарство, а наравно и наша општинска власт за коју се надамо да ће стати на страну грађана“, рекао је Малиш.

Начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Ранко Поповић рекао је да је општина Министарству послала мишљење у складу са скупштинским закључцима из маја 2021. године, којима се између осталог истиче да је приоритет општине сигурно снабдијевање грађана питком водом и да Министарство у том смислу детаљно преиспита уговор о концесији за граду електрана у сливу Бјелаве.

„Министарство је затим затражило накнадно појашњење у вези са студијом утицаја на животну средину, и општина ће то накнадно појашњење доставити  након завршене јавне распараве“, рекао је Поповић.

Инвеститор МХЕ „Бјелава“ Гордан Павловић током расправе кратко је поручио да ће сви мјештани којима је начињена штета  бити обештећени.

Представници Министарства рекли су да ће све примједбе учесника расправе бити евидентиране, те да у наредном периоду очекују да им општина Фоча и Водоводно предузеже „Извор“ доставе своје стручно мишљење о нацрту студије.

Извор: Радио Фоча