ДруштвоНајновијеФоча

Музејске поставке прилагођене слијепим, слабовидим и особама са потешкоћама у развоју

Музеј Старе Херцеговине у Фочи покренуо је пројекат „Додир прошлости-инклузија у музеју“, који ће особама са потешкоћама у развоју, те слијепим и слабовидим лицима омогућити да се лакше укључе у културни живот.

Овим категоријама становништва, на прилагођен начин, представљене су неке од сталних музејских поставки, као и развој културно-образовних и спортских друштава на подручју Фоче.

„Овај пројекат нам много значи, јер нам музејске поставке раније нису биле доступне. Први пут имамо прилику да се упознамо са поставкама и на томе смо захвални”, рекла је Дара Ђајић, предсједник Међуопштинског удружења слијепих и слабовидих лица Фоче, Калиновика и Чајнича.

Могућност да олакшано уче о прошлости и упознају културне знаменитости обрадовала је и чланове  Удружења „Трачак наде“, које окупља особе са потешкоћама у развоју.

„Музеј је стварно предиван и све је супер”, рекао је члан Удружења Петар Максимовић.

Психолог Марица Перишић истакла је да је за штићенике „Трачка наде“ битно што више садржаја да виде.

„За њих су веома важне све активности ван Удружења, дружења, излети и посјете оваквим мјестима, гдје ће да науче нешто ново”, рекла је Перишићева.

Пројекат у оквиру кога су израђени аудио водичи и леци писани на Брајевом писму прате изложбени панои о развоју културно-образовних и спортских друштава. Предвиђена је и сарадња са требињским Музејом Херцеговине који је међу првим садржаје прилагодио за слијепе и слабовиде особе.

„Планирамо и проширење изложбених паноа на Брајевом писму, а сад смо обрадили теме о Соколском друштву, Просвјети, Гајрету и Побратимству. Задовољство је што смо показали да, без обзира на разлике које постоје међу нама у друштву, морамо све људе да укључимо у упознавање културно-историјске баштине”, рекла је директор Музеја Старе Херцеговине Бранка Ковачевић.

Пројекат „Додир прошлости-инклузија у музеју“ проводи се са Балканском мрежом музеја, са којом Музеј Старе Херцеговине сарађује од 2015. године.

Извор: Радио Фоча