НајновијеРепублика СрпскаСервиси

Могуће сњежне лавине на правцима Гацко-Тјентиште

На магистралним путевима Гацко-Тјентиште и Добро Поље-Брод на Дрини постоји могућност обрушавања сњежних лавина на коловоз, док на подручју Кнежева повремено има јаких удара вјетра, саопштио је Ауто-мото савез Републике Српске.

Саобраћај се јутрос у нижим крајевима Републике Српске и Федерације БиХ одвија по сувим и мјестимично влажним коловозима, док је у вишим предјелима и преко превоја могућа поледица, а на дионицама у усјецима и поред камених косина учестали су одрони земље и камења на коловоз.

Возачима се савјетује да возе опрезно и да на пут не крећу без зимске опреме, која је и законски обавезна.

Саобраћај је обустављен на регионалном путу Мраковица-Подградци-Градишка.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежано, једном саобраћајном траком, па се препоручује кретање алтернативним правцима.

Изградња кружне раскрснице врши се у Лакташима на магистралном путу ка Клашницама, због чега се саобраћај путничких возила и аутобуса преусмјерава обилазницом.

Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и она чије одредиште је прије зоне радова, а сав теретни саобраћај се преусмјерава на ауто-пут.

Из Савеза препоручују возачима који путују кроз Лакташе да користе ауто-пут “Девети јануар” и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Због извођења радова у тунелу “Брчигово” на дионици магистралног пута Саставци-Устипрача, измијењен је режим саобраћаја и привремено постављена саобраћајна сигнализација.

Вангабаритни терет биће превожен на дионици међуентитетска линија Станић Ријека-Добој-међуентитетска линија Каруше, као и на међуентитетској линији Хргови-Доњи Блажевац-Лончари-међуентитетска линија Лепница и међуентитетска линија Бањ Брдо-гранични прелаз Рача, па се возачи треба да возе опрезније и да поштују упутства.

Због изградње мини хидроелектране измијењен је режим саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош-Ободник.

Због санације клизишта на регионалном путу Котор Варош-Кнежево, у мјесту Живинице, радним данима од 7.00 до 17.00 часова долази до повремене обуставе саобраћаја од максимално пет минута.

На регионалном путу Укрина-Клупе у мјесту Шњеготина у току је реконструкција пута и другог моста, због чега се саобраћај одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком, наизмјенично. Због оштећења надвожњака код “НИС петрол” пумпе у Трну, саобраћај се преко самог надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици у општини Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона на надвожњаку број 238 на дионици магистралног пута Клашнице 2- Шарговац у мјесту Трн.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На граничним прелазима нема дужих чекања при преласку границе.

БиХ је отворила границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три државе. Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан пи-си-ар тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.

Извор: СРНА