БиХНајновије

ММФ тражи да БиХ заустави повећање пензија и плата

Међународни монетарни фонд затражио је од Босне и Херцеговине да обустави повећање плата и пензија, а како би се зауставила инфлација.

Тражи се заустављање раста плата у јавном сектору али и раста минималне плате, што ће углавном погодити раднике у приватном сектору с најнижим примањима, извјештава БизнисИнфо.ба.

– Да би се ојачала фискална одрживост, директори (ММФ-а) су апелује на власти да додатно ограниче текућу потрошњу, укључујући и путем ограничавања потрошње на плате у јавном сектору, бољег усмјеравања социјалне потрошње, постицања јавних инвестиција и унапређења наплате прихода – наводи се документу ММФ-а након закључених консултација по члану ИВ са Босном и Херцегвином за 2023. годину.

Просјечне нето плате су у порасту због повећања најниже цијене рада и повећања плата у јавном сектору у оба ентитета, али реалне нето плате су у порасту тек од јануара 2023. године.

ММФ наводи да власти требају идентификовати могуће уштеде у текућој потрошњи за 2023. годину и избјећи смањење ионако ниских јавних инвестиција које доприносе расту.

– Са потрошњом на плате и пензије која је већ међу највишим у региону, треба ограничити плате у јавном сектору и избјећи ванредна повећања пензија. Ако се инфлаторни притсци појачају, власти требају размотрити поништавање одлука о повећању плата у јавном сектору из 2022-23. 

У наредном периоду, преглед запошљавања и плата у јавном сектору би помогао у идентифицирању вишкова и смањењу потрошње на плате – стоји, између осталог, у документу.

ММФ тражи да се бх. власти суздрже од повећања минималне плате, што се односи на раднике углавном у приватном сектору који примају најниже плате.