КултураНајновијеФоча

Младобосанци пред Фочацима до Јовањдана

Документарна изложба „Гаврило Принцип и Млада Босна“ аутора Милоша Војиновића, историчара са Европског универзитетског института у Фиренци отворена је у Музеју „Стара Херцеговина“. Поставка је подијељена у више тематских цјелина у којима су изложене фотографије из бројних приватних збирки, библиотека и архива у БиХ, Србији и Аустрији.

Изложба хронолошки прати дјеловање „Младе Босне“ прије 1914. године, боравак аустроуграског престолонасљедника Франца Ферниданда у Сарајеву, сарајевски атентат, судски процес младобосанцима, издржавање затворске казне, те њихов живот након Великог рата.

Међу изложеним фотографијама највише је оних које су настале 28. јуна 1914. године, као и током антисрпских демонстрација које су услиједиле након вијести о атентату на Франца Фердинанда, каже  кустос-историчар Музеја „Стара Херцеговина“ Данко Михајловић.

„Веома је значајна и серија фотографија које су настале 2. јула 1914. године током процеса ислеђивања, гдје видимо да се над атентаторима спроводила и психичка и физичка тортура. Изложен је и дио фотографија са насловница новина након сарајевског атентата, које су у то вријеме биле ријеткост”, рекао је Михајловић.

Пред посјетиоцима су и бројни до сада мање познати портрети младобоснаца прије атентата

„Видимо да они увијек позирају замишљено са књигама. Много су вољели да читају и различита литература је пролазила кроз њихове руке. Међу фотографијама чланова „Младе Босне“ из тог периода су и портрети Богдана Жерајића, као и Владимира Гаћиновића који је био неформални идеолог Младе Босне“, рекао је Михајловић.

Изложба „Гаврило Принцип и Млада Босна“ дио је програма вишедневне манифестације „Зима у Фочи“ и биће отворена до 20. јануара наредне године.

Извор: Радио Фоча