НајновијеРепублика Српска

Младима у Српској станови прескупи па граде куће

Папрене цијене станова мотивисале су младе људе у појединим градовима Српске да се све чешће одлучују за куповину плацева и изградњу кућа.

Овај тренд је у Бањалуци већ увелико узео маха, а један од разлога је и чињеница да су за многе стамбени кредити крајње неповољни, па и недостижни, тако да прелазе на план Б, а то је подизање властитог крова над главом, корак по корак.

Бањалучанин Немања М. и његова супруга недавно су постали родитељи. Након дугогодишњег подстанарског живота, у посљедње вријеме увелико размишљају о стамбеном збрињавању. Двије опције су отворене.

– Прва је да купимо стан, што је у данашње вријеме мисаона именица. Подигнете кредит и на то имате огромну камату, а за те паре можете да купите тек 30-40 квадрата, што је неповољна опција. Због тога размишљамо о другом начину рјешавања стамбеног питања – прича овај Бањалучанин.

Према његовим ријечима, та друга опција подразумијева куповину куће, јер то има бројне предности.

– О томе све више размишљамо. Ангажовали бисмо фирму која би урадила кућу по систему ‘кључ у руке’. Кућа, кад боље размислимо, има пуно више предности у односу на стан. Имате своје двориште, примјера ради. То је пуно боље него да будете затворени по цијели дан у четири зида – прича Немања.

Из бањалучких агенција за некретнине кажу да примјер овог младог брачног пара није усамљен. Напротив, све више је младих који се, умјесто станова, одлучују за градњу куће.

Сенка Гатарић Василић, власница бањалучке агенције “Еуро-агент”, потврдила је да се млади заиста све чешће одлучују за градњу кућа, а на то је, додаје, утицала и најава градских власти да ће им омогућити бесплатне дозволе.

– Разлог је вјероватно и то што млади људи сада тешко могу да дигну кредит и купе стан по овим цијенама. Они се интензивно интересују за то да купују плацеве, јер не могу ни да помисле на то да подигну 150.000 КМ кредита за мањи стан, па онда на то плаћају и камате – рекла је Гатарић Василићева за “Независне новине”.

Леонард Самарџија, власник Агенције за посредовање у промету некретнина “ВХС-Траде” Приједор, каже да се и на подручју овог града примијети благо повећање интересовања младих за градњу кућа, али не у оној мјери колико у Бањалуци.

Међутим, према његовим ријечима, плацеви у центру града и нису толико јефтини, а млади се одлучују углавном за живот у граду због близине школа, вртића…

– Траје тај тренд већ неколико година, али нису посебно јефтини ни плацеви у зони града, што је њима јако битно, посебно за дјецу, због школе, вртића. Осим тога, поскупио је и грађевински материјал. Ипак, сада се цијена грађевинског материјала мало враћа. Свакако је дошло до повећања интересовања младих да граде властити кров над главом, али не у знатној мјери – рекао је Самарџија за “Независне новине”.

Нешто другачија је ситуација у Бијељини, гдје се, како су нам рекли у агенцији “БН Некретнине”, млади углавном одлучују на станове.

– Али, због цијена најчешће се одлучују за мању квадратуру стана – кажу из ове бијељинске агенције.

У предузећу “Еуропартнер” Требиње, које се бави прометом некретнина, кажу да у овом граду већина грађана има породичну кућу, тако да се биљеже примјери адаптације постојећих објеката.

– Наравно да им је отежано да купе станове због повећаних цијена. Али има оних који, рецимо, на породичној кући од два спрата дограђују поткровље како би ту живјели – рекли су из овог требињског предузећа за “Независне новине”.

Извор: Независне новине